съобщения

Популярното приложение за съобщения WhatsApp, което е собственост на Facebook, започна да използва криптиращи алгоритми и процеси, за да защити разговорите и съобщенията на своите потребители. Тази мярка ще защити личната кореспонденция от нежелано шпиониране и подслушване.

ВИЖ ОЩЕ: TWITTER ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ТЪРСЕНЕ НА ВСИЧКИ СЪОБЩЕНИЯ

Приложението има над 600 милиона потребители в световен мащаб и е особено популярно в Европа и Азия. Последното обновление на мобилното приложение добавя възможноста за криптиране. Компанията, която разработва софтуера за криптиране, е Open Whisper Systems. Тя интегрира своята програмата TextSecure, която бе финансирана от стипендии на американското правителство и частни дарители. Точно тя осигурява възможността за сигурните съобщения.

Експертите по сигурност посочват, че криптирането на WhatsApp приложението става от край-до-край. Съобщенията се криптират на потребителското устройство, пренасят се кодирани и се разкодират при получаване. По този начин не е възможно да се извлича съдържанието, докато то пътува до своята дестинация, както е при други методи.

За сравнение Google и Facebook също криптират съобщенията на своите потребители, но при определени условия компаните могат да декриптират съдържанието. Това се случва, например, при проследяване на потребителските навици и поставяне на таргетирана реклама. Криптирането е включено по подразбиране, не е нужно потребителите да активират някакви настройки от менюто.

Все още TextSecure не е интегриран в приложението за iOS, но се очаква това да стане скоро. Очаква се модулът за криптиране да бъде наличен и за други мобилни операционни системи.

 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТОВА ЕКСТРЕМНО ВИДЕО