vivacom telemed
Откриване на пресконференцията от официалните лица /на снимката отляво на дясно/: Д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог; Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична Община; Д-р Иван Костов, Изп. Директор на АГ Света София; Д-р Нигяр Сахлим Джафер, Председател на Комисията по Здравеопазване към Парламента, и Любомир Петров, Търговски директор, Телелинк

VIVACOM пуска иновативно телеком решение, което позволява извършването и консултирането на операции от разстояние в реално време, без да е необходимо всички лекарски екипи да присъстват физически на място. Технологията от ново поколение беше представена на живо днес, когато специалисти от три водещи български болници, отдалечени на 600 км една от друга, извършиха заедно операция посредством лекарски телемост.

Решението е знаково нововъведение в сектора и има национално значение за сферата на здравеопазването. Чрез изграждането на непрекъсната комуникационна среда вече ще се осъществява пренос на данни, картина и звук (снимки с висока резолюция, снимки от мамография, ехография, скенер, хистологични тъканни срезове) в реално време, което ще позволи навременна консултация от водещи български специалисти, независимо в коя точка на България се намират. Решението ще оптимизира и времето за планиране на операции, обсъждането на резултати и даването на насоки за най-подходящо лечение. Връзката се осъществява посредством използването на непрекъсваема високоскоростна интернет платформа, разработена от VIVACOM и Телелинк.

vivacom telemed2
Д-р Младен Младенов и Д-р Иван Костов от АГ Света София правят консулт с полк. доц. Деян Йорданов, началник клиника „Гръдна хирургия“, ВМА, с помощта на телемост

Проектът стартира чрез изграждането на телемост между водещи специалисти по гръдна хирургия и патология от три болници в страната (Първа АГ болница „Света София“ – София, УМБАЛ „Света Марина“, Варна и Военномедицинска академия), които проследиха извършването на операция за отстраняване на рак на гърдата, водещо онкологично заболяване в България с 4 000 нови случая годишно.

Интервенцията беше извършена от д-р Евгений Василев от Първа АГ Болница „Света София“ и консултирана в реално време от проф. Радослав Радев, гръден хирург в УМБАЛ „Света Марина“ и декан на Факултета по медицина към МУ-Варна, и от полк. доц. Деян Йорданов, началник клиника „Гръдна хирургия“ към ВМА.

vivacom telemed 4
На живо от Аулата на УМБАЛ „Света Марина“ – гр. Варна

Потенциалът на новия метод за телемедицина беше наблюдаван на място от д-р Нигяр Сахлим, Председател на Комисията по здравеопазването към парламента, и от кмета на столицата Йорданка Фандъкова в Първа специализирана АГ болница „Св. София” в София, както и от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова, които присъстваха на представянето му в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.