Патентните дела се превърнаха в нещо като традиция в мобилния бизнес. Компании като Samsung и Apple, както и безброй други, прекарват години в обикаляне по съдилищата, за да видят кой ще надделее в една борба за милиони (или по-скоро милиарди) долари. Изглежда, че това ще се случи и в бранша на носимите технологии, след като американският производител Valencell обяви, че Apple и Fitbit са откраднали техни идеи, за които компанията е имала патенти.

По-конкретно тук става въпрос за технология около сензорът за сърдечен ритъм. Valencell твърдят, че имат общо четири патента, идеите от които преди време те показали на Apple само за да получат мнение. След това били шокирани, когато разбрали, че от Купертино са използвали нещо, базирано на тяхната разработка, в Apple Watch (или поне така казват).

Нищо конкретно не се споменава за това какво и как са откраднали Fitbit, но цялата работа звучи малко странно – две големи компании да откраднат от по-малък производител, и то едновременно?! Коментар от Apple за сега липсва, докато Fitbit споделиха пред ZDNet, че те имат свои собствени патенти и смятат да водят ожесточена битка в съда.

Интересно е до какво ще доведе въпросното обвинение и дали Valencell ще се окажат в правото си. Ще следим развоя на събитията.