След първоначалния успех, учените преминават към по-задълбочени проучвания

Резултатите от фаза 1 показаха, че ваксината е безопасна и предизвика желания имунен отговор при хора. Кандидатът за ваксина срещу COVID-19 показа, че може да предизвика имунен отговор в човешкото тяло. Също така беше установено, че е безопасна и добре поносима при малка група пациенти.

Производител

Базираната в Кеймбридж компания, която произвежда ваксината, обяви окуражаващите ранни резултати от клиничното изпитание във фаза 1. Сега лекарството предстои да се тества в по-големи проучвания.

Въпросната фаза 1 е включвала 45 души. Резултатите при осем от тези участници са разкрили, че организмите са разработили неутрализиращи антитела. Те се считат за ключови в осигуряването на защита от вируса при пациенти, които са се възстановили от COVID-19. Това означава, че има голяма вероятност ваксината да осигури защита от причинителя на пандемията.

Целта на изпитанията от фаза 1 е да се оцени безопасността на новото лекарство при ограничена група участници, а не ефективността. Следващия етап ще включва тестове, дали лекарството работи.

Метод на приложение

Общо 45 участници в проучването са получили две дози от ваксината в рамките на месец. Изследователите обявяват, че тези, които са получили по-ниски дози, са разработили антитела срещу вируса за около две седмици след втория прием. Единственият страничен ефект, е зачервяване около района на инжектиране, което е нормално за всички видове ваксини.

Лекарите, които не участвха в изпитанията, изразиха оптимизъм въз основа на резултатите от проучването. Все пак сме в самото начало на процеса за клинично тестване. Всички са много обнадеждени от това, каква потенциално ефективната ваксина е създадена. Освен това антителата разработени от пациентите са класифицирани като ефективни за ограничаване на репликацията на вируса в лабораторни условия.

По пътя на успеха

Все още остават много въпроси относно нивото на защита, което антителата могат да предложат. Важно е проучванията и наблюденията да продължат. Само така може да се стигне до успешно решение. При всеки нов вид ваксина е нужно време през което положителните сигнали да бъдат разпознати.

В по-ранни изследвания върху мишки ваксината е предотвратила размножаването на вируса в белите дробове на животните. Компанията очаква да започне клинично изпитание на фаза 3 още през юли. Тестовете в тази фаза ще включват много по-голяма група участници, за да се потвърдят резултатите от предходните два етапа.

Оксфордския университет в Обединеното кралство и компания, наречена Inovio, със седалище в Пенсилвания също са претенденти за изработването на ваксина.