logo-ubuntu_st_no®-black_orange-hex

Ubuntu е една от най-използваните дистрибуции на свободната операционна система Linux. Canonical успяха да я наложат и в бизнеса, а едни от най-големите компании в света я използват в своите вътрешни отдели. Тяхната концепция за конвергенция на платформите бе приета и от конкурентите, а Microsoft включи тази идея като основна  в разработката на бъдещите версии на Windows.И докато чакаме представянето на първите смартфони с Ubuntu OS, Canonical ни изненадоха със следващата си идея.

ВИЖ ОЩЕ: ЕТО КОЛКО СТРУВАТ ‘БЕЗПЛАТНИТЕ’ ЛИЦЕНЗИ НА WINDOWS 8.1

Ubuntu Core е мини версия на Ubuntu OS, която е пригодена за смарт устройства. Изработен е изцяло нов механизъм за сигурност и система за управление на обновленията. Това е наистина революционна стъпка, ако бъде приета добре от производителите на устройства. Ubuntu е една унифицирана система, която вече може да работи на всичко – от смарт часовници и гривни до компютри и мощни мрежи от сървъри.

Създателите на хардуер ще са сигурни в софтуера, защото той ще се развива върху една единна платформа, която е основана на отворен код. Ubuntu Core ще представи и отворена система за разпространение на приложения и нови функции. По всичко личи, че Canonical са планирали тази стъпка от много време насам. Това говори и за наличието на добър бизнес план и вероятен списък от потенциални партньори.

Конкуренцията ще има от какво да се притеснява, защото Ubuntu вече унифицира много повече от смарт устройства (срещу Android и Android Wear) – платформата работи с настолни и мобилни комоютри, както и облачни сървъри. Минималните изисквания за Ubuntu Core са процесор с тактова честота 600 MHz, 128 MB оперативна памет и 4 GB памет за разполагане на системния дял. Самата инсталация на системата ще заема само 40 MB оперативна памет, а останалото ще разполага за приложенията.

През месец април се очаква да бъде готова първата стабилна версия. Вече има и списък с някои чипсета и платки, които са съвместими с Ubuntu Core.