Uber продължават да имат проблеми, след поредния удар срещу тях — в края на миналата седмица италианският съд отсъди компанията да спре да предлага услугите си на територията на страната. Решението бе взето след дълга борба, в която таксиметровите фирми в Италия твърдяха, че Uber създават нелоялна конкуренция.

По думите на адвокатите на Uber,

„Шокирани сме. Ще обжалваме това решение, основаващо се на 25-годишен закон. Сега правителството не може да губи повече време и трябва да реши дали иска да остане в към миналото, защитатавайки привилегировани печалби, или да позволи на италианци да се възползват от новите технологии.“

Разбира се, адвокатите на таксиметровите фирми бяха доволни от резултата на съдебното дело. Решението е Uber да прекрати дейност на територията на Италия в рамките на до десет дни. В противен случай компанията ще трябва да плаща глоба от 10 600 долара за всеки следващ ден, в който продължава да функционира.

Uber имат и втора възможност, от която по думите на адвокатите, те ще се възползват — да обжалват. Това също трябва да стане в рамките на десет дни.

Напомняме, че преди около две години подобно нещо се случи и в България. Тук таксиметровите шофьори се вдигнаха срещу Uber отново с твърдение, че дейностите на компанията са вид нелоялна конкуренция. Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa и Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд решиха Uber да „пpeycтaнoви нeĸopeĸтнитe пpaĸтиĸи“. Така и стана през октомври 2015 година.