Звук и батерия

Ако търсите уникалното музикално преживяване мога да ви кажа само, че за разлика от P50, тук Harman Kardon липсва. Това малко ме натъжи, защото P50 имаше уникален звук, като за такъв ултрабук. За жалост тук имаме малко по-скромно представяне, но в този ценови клас предлага достатъчно добър звук.

[lquote]Добро представяне на батерията[/lquote]Не се и съмнявам, че живота на батерията е едно от най-важните неща, когато търсим един преносим компютър. Лично аз не разчитам толкова на батерията, защото винаги си нося зарядно, но все пак, понякога се налага да се използва и нейния капацитет, който при тези джаджи е изключително важен. При Satellite M50 в режим idle имаме приблизително до девет часа и половина живот, което си е чудесно. При браузване представянето също не е лошо. При мен лаптопът издържа близо четири часа, като се има предвид, че аз си цъкам доста в интернет. При серизоно натоварване с някои тежки програми животът на 3-клетъчната Li-Ion батерия се свежда до близо два часа, което не е много, но тук всички издъхват, така че не ми се видя като голям проблем. Все пак няма как да очакваме нещо повече от такова устройство, на което сте пуснали да обработвате големи файлове, снимки или да играете игри.

 

Хардуер

Toshiba Satellite M50 пристига с напълно достатъчните, поне според мен, 750 GB твърд диск. Той е от собствената производствена линия на японците и предлага скорост на въртене на устройството от 5 400 об./мин. Вярно, нямаме SSD, но все пак това би вдигнало цената с още няколко стотин лева, което щеше да постави Satellite M50 пред съвсем различна конкуренция. Средната скорост на трансфер от 93 MB/s не е никак лоша, а обемът ще стигне за цялата ви колекция от филми.

[cquote]Достатъчно мощен за дневните ви задачки[/cquote]

Имайте предвид, че Satellite M50 не е за геймъри. Някои игри като Counter-Strike, FIFA или други, биха вървели добре при по-ниско качество. Това, с което разполагаме тук е AMD Quad-Core A6-5200 процесор на 2.0 GHz и AMD Quad-Core A6-5200 с AMD Radeon HD 8400 видео карта. Ако наистина държите да имате нещо близко до геймърските машини, може би някое от другите разновидности на M50, като Satellite M50-A-11L, която има NVIDIA GeForce GT 740M графична карта и Intel Core i5-4200U 1.6 GHz процесор би била по-подходяща за вас.

Като изключим това, аз останах доволен от работата на този ултрабук. Операционната система, в случая бе Windows 8, зареждаше за броени секунди, всичко работеше плавно и пъргаво. За управление на бизнеса, в което не включваме ползване на сериозни софтуерни програми, изискващи голяма хардуерна мощ мисля, че Satellite M50 е идеалното решение. С такава машина винаги ще може да отреагирате, когато сте в движение. Satellite M50 позволява да създавате и редактирате различни текстови файлове, браузване в интернет, гледане на филми, представяне на различни презентации, може би малко обработка на снимки и т.н. Естествено, вие винаги може да си вземете и една по-мощна машина за бюрото, като Satellite Z30, като Z30, където да вършите останалата тежка работа, но тук пак опираме до цената, която в случая е доста приемлива.

За отделянето на топлина мога да кажа, че ми се видя приемливо. Честно казано не съм го натоварвал за толкова продължително време, че да загрее стабилно, но като цяло при нормалната употреба температурата, която вдига не е притеснителна.

За шума мога да кажа, че режим idle въобще няма и да разберете, че машината работи, което е прекрасно. Може да си пуснете филм или да си редактирате документи без въобще да бъдете смущавани. Когато се натовари обаче вентилаторът вдига повече обороти, което води и до повечето шум, тъй като той явно е малък.

1 коментар

Comments are closed.