Почти всички лаптопи на пазара имат заложени в себе си Eco mode. Иначе казано – програма, която спестява електричество за сметка на по-ниска производителност или спиране на някои функции. От личен опит мога да заявя, че не са много добри. Дори има единици, които не вършат никаква работа. Една програма обаче промени мнението ми!

В ръцете ми пристигна Toshiba Satellite Z30 A18 – ултрабук от най-новото високо поколение, в което ми хареса нещо определено. Toshiba Eco Utility е програма, заработена в софтуера на не един от моделите на технологичния гигант. Тя ви позволява да спестявате енергия при работа с устройството, като не само запазва батерия, но дори показва колко въглеродни емисии сте спестили например. За мен беше готино да се запозная отблизо с тази опция. Нека направим кратък обзор.

Eco Utility може да се подвизава като еквивалента на Ultra Power Saving Mode, включен в Android апаратите от редица компании. На пръв поглед е предназначен за обикновения потребител, но всъщност има достатъчно опции, за да се възползва всеки. Настройките са многобройни и дори могат да се разгледат спестените количества енергия със седмици назад.

Eco Utility 1

Включен към мрежата

В Eco Utility е заложено не просто пестенето на батерията, а пестенето като цяло. Интелигентната система пуска спящия режим, затъмняването на екрана и дори изключването на подсветката в пъти по-бързо, дори и устройството да е включено на заряд. А защо това е от значение? При включване на заряд преносимите устройства с процесори Intel i3/5/7 пускат boost режим, който увеличава изчислителната мощ с около 30-40%. Това разбира се увеличава и самата енергия, която е нужна.

Eco Utility 2

На батерия

За да запазят повече живот в батерията си, потребителите по-скоро намалят само яркостта на дисплея. Има обаче и куп други функции, които трябва да бъдат спрени. Eco Utility започва с яркостта, изключва подсветката на клавиатурата и свива още повече времето на включване на sleep режима. През това време се грижи и да се предоставя точно толкова мощност, колкото е нужно на потребителя.

Настройките

Въпреки че потребителите обичат всичко да им е на готово, това не значи, че не трябва да оптимизират устройствата си. Настройките, които Toshiba предоставят в своята Еко система, предлагат възможности за промяна на този eco mode. Фирмените настройки лично за мен не бяха оптимални за моите нужди. Ето защо Eco Utility предлага приятен и лесен интерфейс, в който всичко е обяснено. Можете моментално да видите разликата в използваната енергия, емисиите и какво ли още не. Има дори възможност за автоматично включване на системата при падане на определен процент заряд на батерията.

Eco Utility 3

В заключение мога да кажа, че едва ли без подобна система бих могъл да извлека 9 часа работа с едно зареждане на батерията. Това беше постигнато на последната степен на Eco режима. Като голям плюс мога да спомена, че дори не ми се налагаше да вземам зарядното си с мен през работния ден.