Top Gun

Мисля, че всеки ще се съгласи с мен, че екшън филмите от едно време са много по-интересни от това, което гледаме в момента. Не знам, може би и аз да имам някакви стари разбирания и въпреки днешните уникални компютърни ефекти, не мога да се трогна толкова от съвременните творения на режисьорите. Дали защото самата идея на филмите не е добре замислена, може би играта на актьорите е по-слаба или има някаква друга причина, но това, което е излизало по кината преди около 20 години и повече е много по-завладяващо и интересно.

Големите филмови имена не са едно или две, но има и някои толкова емблематични, че са се превърнали в култ. Едно от тях не би трябвало да е изненада за нито един наричащ себе си поне малко „киноман“. Става дума за Top Gun. Това е един от най-нажежаващите и завладяващи екшън филми, които някога са правени. В главната роля на Маверик, брилянтният пилот на изтребител, видяхме един от най-подходящите актьори за тази роля – Том Круз. Във филма той е млад пилот на една от най-скъпите машини правена някога от човек, а именно боен самолет F-14 Tomcat. Случайно сблъсквайки се с един от най-големите си врагове в лицето на МИГ, гордостта на руската инженерна мисъл, той попада в школата Top Gun. В нея най-добрите преподаватели по военни тактики обучават най-добрите летци, като ги изшлайфат до съвършенство.

[cquote]Един от най-добрите военни филми може да види своето продължение[/cquote]

Защо ви разказвам всичко това? Причината е, че след повече от 27 години Top Gun може би ще възкръсне от старите прашясали архиви и ще се прероди във втората версия, по която най-вероятно ще работи Джери Брукхаймър. В интервю пред HuffPost той сподели, че е твърде вероятно работата по това продължение да стане реалност. Интересното е, че тук ще бъдат вкарани малко съвременни мотиви и борбата ще е между роботите и истинските пилоти. Круз отново ще играе главната роля, показвайки че опитните пилоти с инстинкт и умения са много повече от един робот.

За съжаление все още няма подписи нито на Круз, нито на Брукхаймър върху договорите за работа по филма. Това ще рече, че официално нищо не се знае и няма как да потвърдим, че всичко казано дотук ще остане в този си вариант. По думи на Брукхаймър нещата са доста близко до тази стъпка, но остава да разберем дали ще видим Top Gun 2 и Маверик отново във въздуха.