Снимка: Steve Jurvetson, Wikimedia Commons

Вчера ви запознах с появилата се неофициална информация, че Елън Мъск има намерение да освободи патентите на фирмата си Tesla Motors. Е, снощи, в блог пост на сайта на компанията, озаглавен „All Our Patent Are Belong To You“ (препратка към превърналата се в meme странно преведена реплика от играта Zero Wing, излязла през 1989 г.), лично Мъск обяви, че сваля всички патенти от стената в лобито на сградата на компанията.

В самия блог пост директорът на Tesla Motors споменава, че при създаването на първата си компания, Zip2, е смятал, че патентите са нещо хубаво и е работил здраво, за да ги получи. Също казва, че единственото, което го е накарало да патентова технологиите на компанията си за електрически автомобили, е притеснението, че големите автомобилостроители ще копират технологията му. Така биха използвали големите си фабрики, капитал и публичност, за да разбият Tesla Motors. Точните му думи са „Не можехме да сме в по-голяма грешка. Тъжната реалност е точно обратното: програмите за създаване на електрически автомобили (или за всякакви други автомобили, които не изгарят въглеводороди), са малки или изобщо не съществуват, състоейки се в по-малко от 1% от продажбите [на големите компании].“

Мъск дава за пример броят на изработката и продажба на автомобили годишно – 100 милиона се изработват, а 2 милиарда са ползваните коли в света в момента. Tesla не би могла сама да се бори с въглеродните замърсявания и най-големите й врагове не са електрическите коли на другите компании, а точно бензиновите коли, които всеки ден излизат от заводите.

Крайната цел на Елън Мъск е да вдъхнови другите компании и смята, че пускането на патентите свободно ще укрепи, а не намали позицията на Tesla Motors в това отношение.

Можете да прочетете целия блог пост тук.

А за любопитните, ето един официален клип с представяне на елегантната Tesla Model S: