Passerby photographs Apple store logo with his Samsung Galaxy phone in central Sydney

Съдебният спор за нарушаване на патенти между Apple и Samsung продължава от 2011 г., а сега в борбата се включват още технологични гиганти. Това са Google, Facebook, HP, Dell, eBay и други, които на 1 юли са подали петиция до федералния апелативен с молбата да се преразгледа решението по делото между Samsung и Apple, което е в полза на американския гигант.

Apple обвини Samsung в нарушаване на редица патенти, твърдейки че корейският производител е взел ключови функции от iPhone, включително заоблените ъгли на телефона, мултитъч жестовете, както и натискането за приближаване.

Горепосочените компании от Силициевата долина обаче са се обявили в защита на Samsung, защото според тях решението на съда ще „доведе до абсурди резултати и ще има опустошителен ефект върху компании, похарчили милиарди долари годишно за проучване и разработка на сложни технологии и техните компоненти“.

Според Google, Facebook, HP и останлите включили се в петицията технологични компании модерните технологии, като смартфони и смарт телевизори, съдържащи хиляди отделни компоненти, работещи части и софтуер, са твърде сложни, за да може само една дизайнерска част да бъде в основата на съдебно дело за патент. Според тях това означава, че всяка една компания може да се обвини в нарушение и така да се спре с иновациите.

По-рано тази година американският апелативен съд постанови, че Samsung трябва да плати 548 милиона долара на Apple, въпреки че последната искаше сумата да е 930 милиона. Още през юни Samsung поиска решението да бъде преразгледано, а сега с подкрепата на компании като Facebook, Google, HP, Dell и eBay това наистина може да се случи.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS