Двама щастливци с много пари ще се превърнат в първите космически туристи, обслужени от SpaceX. Полетът им ще бъде до Луната и по план трябва да се случи догодина, на борда на Crew Dragon капсулата и новата ракета Falcon Heavy. Според Илон Мъск, двамата бъдещи астронавти се познават, запознати са с риска от пътуване в космоса и дори вече са инвестирали голяма част от нужната сума, за да си осигурят място на един подобен полет.

Последния модел ракета на SpaceX все още се разработва, като се очаква Falcon Heavy да полети за първи път през тази година. Версията на капсулата Dragon за пътници също все още не е летяла, но се очаква в края на тази година да бъде изстреляна празна на тестов полет до Международната космическа станция. Малко след това с нея SpaceX ще започнат да превозват астронавти до ISS, като шест месеца по-късно трябва да се случи и “екскурзията” до Луната.

По думите на Илон Мъск, цената на подобно пътуване е приблизително колкото полетът на един астронавт до Космическата станция. Към момента едно място в руските кораби Союз (които са единствените пътуващи до станцията за сега) струва на NASA 80 милиона долара.

Пътуването ще ответе частните клиенти на SpaceX до Луната, като капсулата ще направи обиколка около спътника ни, преди да се върне на Земята. Общата дължина на пътя е около 600 000 километра. Щастливците ще започнат тренировки по-късно тази година. Въпреки че Crew Dragon е изцяло автоматизиран кораб, в някои случаи намесата на човешки ръце може да е наложителна.

[Клиентите ни] се записват за начичанието с отворени очи, знаейки че има риск. Ще направим всичко възможно да минимизираме този риск, но той не е нула”, сподели още главният изпълнителен директор на SpaceX.

Още по думите на Мъск, NASA ще има приоритет ако реши да организира мисия до Луната по време на този период, което значи, че частната екскурзия може и да се измести. Още повече, експерти смятат, че сроковете, които Илон Мъск си поставя (не само за този проект) са нереалистични. Наскоро Щатската сметна палата обяви, че SpaceX и Boeing няма да успеят да се заемат с първите си полети на астронавти до Космическата станция преди 2019 година, което Мъск оспори (туитът по-горе).

Илон Мъск смята, че за частният полет до Луната няма да е необходимо разрешение от ООН, но пътуването ще трябва да получи зелена светлина от Федералната авиационна администрация на САЩ.