SpaceX успя да приземи още една от ракетите си Falcon 9, след като вчера изпрати превозното средство в космоса. Ракетата излетя от нос Канаверал, Флорида, в 12:31 тяхно време, отправяйки се към Международната космическа станция. Около осем минути след излитането по-голямата част от ракетата се приземи на твърда земя край бреговете на Флорида. С това SpaceX отбелязва 14-ата успешна ракета на компанията, и шестата поред Falcon 9, чието приземяване завършва с успех.

Всъщност, от SpaceX все още не са загубили ракета по време на кацане на земя. Компанията е загубила няколко превозни средства по време кацания в океана, когато ракетите са се опитали да се приземят на така наречените автономни дрон кораби, собственост на SpaceX. Но всичките шест Falcon 9, които досега са се приземили в зоната за приземяване на SpaceX са абсолютно невредими.

Вчерашното изстрелване е първото за SpaceX от няколко месеца насам. Краткото прекъсване се дължи отчасти на временното затваряне на Източния район – районите на Източното крайбрежие, от които може да се изстрелват ракети. Местата на Кейп Канаверал претърпяха малък ремонт миналия месец. Затова от САЩ нямаше никакви изстрелвания от предишната мисия на SpaceX до ISS в началото на юли.

Но мисията на SpaceX от вчера прекрати тази “суша”. Ракетата Falcon 9 носеше капсула “Дракон”, пълна с повече от 6 400 килограма доставки и научни експерименти за екипажа на Международната космическа станция. “Драконът” ще прекара следващите няколко дни в орбита, преди да се срещне със станцията в сряда. Астронавтите трябва да отворят капсулата в четвъртък, но може би ще имат стимул да я отворят и по-рано, тъй като този път ще съдържа повече замразен сладолед.

Въпреки че това е първото изстрелване на SpaceX от известно време, това е 11-то за компанията годината. Вече имат три мисии повече, отколкото SpaceX изпълни за цялата минала година, имайки предвид, че е само началото на август. Компанията обещава от известно време, че планира да увеличи драстично броя на мисиите си и изглежда, че тази цел най-накрая ще бъде изпълнена тази година.