Снимка: SpaceX

Вчера, понеделник – 21 декември, SpaceX най-накрая успяха да направят това, което се опитват от около година – да приземят успешно ракетата Falcon 9, след като тя бе изстреляна в космоса. След като космическото возило бе използвано за изстрелване на сателита ORBCOMM-2, първото и най-голямо ниво от Falcon 9 бе върнато на Земята и приземено без проблем на космодрума в Кейп Канаверал.

За тези, които се чудят защо е толкова важно ракета да бъде приземена след използване, ще кажем това – според Илон Мъск, построяването на една Falcon 9 струва около 16 милиона долара; зареждането му с гориво – само 200 000. В днешно време, след изстрелване на ракета, тя или пада и се разрушава в морето, или части от нея остават в орбита. Чрез изобретяването на ракети за многократна употреба [т.нар. reusable rockets, бел. превод], компаниите се стремят да намалят цената на пътуването в космоса, правейки го по-достъпно и лесно.

На пресконференция Мъск обяви, че ракетата Falcon 9, която е била използвана при вчерашното изстрелване, ще бъде тествана, за да се провери дали двигателите ѝ са в изправност и дали може да лети отново.

Без съмнение ракетите за многократна употреба са бъдещето на космическите пътувания и SpaceX доказаха това. Сега остава да видим какво са планирали за по-нататък. Определено договорите им с NASA ще бъдат засегнати от вчерашния успех, но това ще стане по-скоро в дългосрочен план.