Снимка: SpaceX / Flickr

Falcon Heavy бе успешно изстреляна от SpaceX снощи. Дългоочакваното събитие бе излъчено на живо на сайта на компанията и показа как ракетата излетя и изведе колата на Илон Мъск в орбита. За финал, два от трите бустера на Falcon Heavy се приземиха успешно в Космическия център Кенеди.

Снощното успешно изстрелване прави ракетата най-мощната такава, която се използва в момента. Със своите общо 27 двигателя, Falcon Heavy генерира повече от 2000 тона тяга и може да изведе в орбита 63 500 килограма товар.

В случая на тестовия полет, този товар бе личният Tesla Roadster на Илон Мъск, който преди време предприемачът обяви, че ще изстреля в посока Марс. Falcon Heavy излетя с колата (и чучело, облечено в космическият костюм на SpaceX) от историческата площадка LC-39A в Космическия център Кенеди. Напомняме, че от нея NASA са изстреляли мисията Apollo 11 до Луната. В момента SpaceX са взели под наем космодрума от космическата агенция на САЩ.

Снимка: SpaceX / Flickr

По време на живото стриймване Мъск постоянно ъпдейтваше последователите си в Twitter за състоянието на ракетата. Малко след нейното излитане, двата допълнителни бустера се отделиха от Falcon Heavy и успешно се приземиха на т.нар. Landing Zone 1 и Landing Zone 2. Автономното едновременно кацане може да се опише с една дума — грациозно.

Снимка: SpaceX / Flickr

За жалост обаче, след отделянето си, третият бустер не успя да се приводни върху платформата на SpaceX в океана. Въпреки това, включвайки първите два бустера, SpaceX в момента имат общо 23 успешно върнати на земята ракети.

Колкото до товара, Мъск няколко пъти пуска негови снимки в Twitter и Instagram, като компанията сподели и почти пет часов клип — компилация от лайв видео материалите на камерите около колата. Можете да гледате „Live Views of Starman“ в YouTube (вижте видеото по-долу).

Предаването на живо на SpaceX пък постави друг рекорд — то е вторият най-гледан стрийм на живо в YouTube с цели 2,3 милиона зрители. Пред него е само невероятният Red Bull Stratos скок на Феликс Баумгартнер с неговите 8 милиона зрители на живо.

Първоначалният план за поставяне на червената Tesla в орбита близо до Марс изглежда обаче се е променил. По последни данни от Илон Мъск, двигателите са надскочили целта и в момента чучелото и колата са се насочили към астероидния пояс между Марс и Юпитер.

Въпреки всичко все пак, важното в случая е, че първият полет на Falcon Heavy бе успешен и SpaceX за пореден път доказаха, че могат да се справят с изстрелването и приземяването на ракети за многократна употреба. По-големите възможности на Falcon Heavy спрямо Falcon 9 ще отворят нови врати пред компанията. Очакваме услугите на Илон Мъск да бъдат потърсени от много нови клиенти, които ще се възползват от мощното возило за извеждане на още по-голям товар в орбита.

Вече знаем, че Falcon Heavy ще има поне две мисии тази година. През първата половина на 2018 г. ракетата трябва да изстреля Arabsat 6A за Саудитска Арабия, а най-рано през юни Военновъздушните сили на САЩ ще изпратят чрез Falcon Heavy тестов товар, за да сертифицират ракетата за мисии, свързани с националната сигурност на страната. Освен това, Мъск може да се радва и на интерес откъм Inmarsat и Viasat, които също трябва да изстрелят свои сателити с Falcon Heavy.