Снимка: SpaceX

След като в края на месец август видяхме снимка на първите космически скафандри, разработвани от SpaceX, Илон Мъск ни обеща скоро да ни покаже още такива. Малко повече от две седмици по-късно, главният изпълнителен директор на компанията сподели втора снимка на скафандъра в своя Instagram профил.

Както виждате, този път можем да се насладим на творението в цял ръст. На снимката човекът, облечен в скафандъра, е застанал до една от капсулите Crew Dragon, които SpaceX ще използва, за да изстрелва астронавти на NASA до Международната космическа станция (ISS).

Снимка: SpaceX

След като SpaceX спечелиха договор за превоз на астронавти до МКС, компанията трябваше да разработи скафандри за пътуване с вече съществуващата си капсула Crew Dragon. Тя е пътнически вариант на модула Dragon, с който SpaceX изпращат провизии до Космическата станция.

Скафандърът от своя страна е т.нар. pressure suit — предназначен е за носене вътре в космически апарат и помага на астронавтите да оцелеят ако корабът по някаква причина изгуби налягане. Това ще рече, че с него не може да се излиза в открития космос. Точно за това и този скафандър е не чак толкова обемен и грамаден, колкото текущите, използвани от NASA за излизане извън МКС.

Очакваме повече информация около новите SpaceX скафандри скоро.