dlr-spaceliner
Снимка: DLR Institute of Space Systems

Какво ще кажете да можете да пътувате от Европа до Австралия за някакви си 90 минути? Със сегашните технологии  това разстояние от близо 16 000 колометра отнема между 25 и 30 часа общо. Това е цял един ден. Германската космическа агенция DLR смята да промени това със своята нова разработка под името SpaceLiner. Ако тя се усъществи, това чудо на техниката ще се превърне в най-бързия самолет на света, въпреки че технически то не е „самолет“.

Идеята на SpaceLiner е да намали времето необходимо за междуконтинентални пътувания. Това е чисто и просто ракета за многократна употреба, побираща в себе си 50 пътници и техния багаж. Излитането става вертикално с помощта на 9 ракетни двигателя, след което останалата част от пътуването се извършва на височина 80 километра над повърхността на Земята. Летенето над стратосферата позволява достигане на скорости от подядъка на 25 пъти скоростта на звука, което би било нов рекорд за свръхзвуково летене. Инженерите предлагат, че скоростта може да бъде достигната за 10 минути.

Деветте двигателя за излитане, както и двата такива на самия „самолет“, са изключително иновативни. Те се захранват с кислород и водород, което значи че техният отпаден продукт е чиста вода – никакво замърсяване. В случай на опасност по пътя секцията от ракетата, в която се намират пътниците, може да се отдели и самостоятелно и безопасно да се върне на Земята.

Към момента от DLR все още са в начален стадии на тестване на самата концепция и смятат, че няма да можем да се возим на SpaceLiner поне още 30 години. Това време може да звучи много, но пък трябва да се има предвид огромната работа, която предстои, за да се осигури безопасност за пътниците, както и да се разработи технологията. С всичко това германците също се надяват да намалят цената на ракетните двигатели, които в момента са изключително скъпи (при по-голямо производство цената пада, а производство ще е нужно).

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS