Снимка: YouTube / Chris Hadfield / CSA ASC

Едва ли има някой, който да не знае песента на David Bowie „Space Oddity“ за майор Том и неговия полет в космоса. А има ли изобщо някой, който да знае тази песен, но да не знае варианта, изпят и изсвирен на борда на Международната космическа станция от канадския астронавт и звезда в социалните мрежи Крис Хадфиелд?

С леко променен текст, за да рефлектира върху пребиваването на космонавтите на борда на станцията и връщането им обратно на Земята с кораб Союз (Soyuz), преди около година и половина Хадфиелд записа частично това парче в космоса! Видеото, в което той се вижда как се рее, благодарение на липсата на гравитация (по-скоро в присъствието на микрогравитация), веднага стана абсолютен хит. През май месец тази година обаче, клипът трябваше да бъде свален от YouTube, поради изтеклия едногодишен период, предоставен от самия Дейвид Бауи и хората му, занимаващи се с авторските права върху видеото.

Защо, попитаха някои. Международната космическа станция е построена съвместно от 15 държави. Върху клипът, заснет там, би трябвало да действат законите на всички тези държави, защото това е международно пространство. Така от правна гледна точка е изключително сложно да се разрешат каквито и да било проблеми, включително и за авторското право и възможност клипът и аудиото към него да бъдат пуснати за безплатно гледане в мрежата.

При първото пускане на видеото в YouTube самият Дейвид Бауи бе отговорен за възможността това да се случи. Но едногодишният период изтече и клипът трябваше да бъде свален, с реализирани изключителните 23,5 милиона гледания! Сега, половин година по-късно, Крис Хадфиелд и хората му, с голямата подкрепа на Канадската космическа агенция (CSA), са стигнали до консенсус с Бауи и неговите хора, така че да може правото за гледане на клипа безплатно да се поднови.

И така, Space Oddity отново е в „ефира“ на YouTube, за срок от нови 2 години. Съветвам ви, ако не сте гледали клипа, просто да го направите. Вярвам, че това е едно от най-великите неща, правени някога и качвани в YouTube – песен за космонавт, който обикаля в орбита около Земята, изсвирена и изпята от космонавт, който реално е в орбита около нашата планета. Какво по-велико от това? По думите на Дейвид Бауи, това е „вероятно, най-трогателната версия на песента, създавана някога“.

Сподели
Предишна страницаMarvel ще изненада зрителите с нов сериал
Следваща страницаПредстои да излезе екшън филм от първо лице
Венцислав Димитров е редактор култура на Smart News и студент по астрофизика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от наука, технологии и иновации. Страстта му са космосът, класически sci-fi романи, комикси, хубава кухня и indie игри.