Интерфейс и софтуер

Sony Xperia Z Ultra идва директно с Android 4.2.2 и последните добавки в къстъмизирания интерфейс на Sony. Налични са стандартните опции за добавяне на папки, приложения, тапети и widget-и по основните панели. Също така можете да сменяте и темите, което е много приятна опция, като с това се променя и цвета на стоковите иконки. В основното меню има малко разлики, като една от тях е, че вече виждаме много повече икони, а ако плъзнете в посока от ляво надясно ще видите допълнително меню с опции. То предлага възможност за изтриване и търсене на приложения, както и различно подреждане в зависимост от вашия вкус.

Lockscreen-ът има допълнителни панели с widget-и. В ляво може да добавите Email, Google Now, Calendar, Gmail и други, а десният е специално за камерата. Lockscreen-ът има и бързи бутони за камерата и музикалния плейър, а докато слушате музика ще се показва и неговото меню в умален размер. Интересна е уведомителната лента, която вече може да се модифицира и да се добавят допълнително функции през настройките на телефона, като максимума е 10.

Менюто Recent също е променено в стила на японците, като тук имаме и още една добавка с така наречените “small apps”. Чрез тази опция може да добавяте на основния екран няколко приложения в умален размер, които могат да се местят по дисплея. Може да избираме между вградените 9 – Active Clip, Chrome Bookmarks, Browser, Calculator, Calendar, Gmail, Timer, Notes и Voice Recorder. Освен това може да изтеглите Small Apps от Play Store.

Това, което ми хареса е, че имаме отделно приложение, с което може да направите бекъп на данните от телефона в картата памет или някоя от облачните услуги. Това ще ви спести доста разправии и загуба на ценна информация. Можете да запазите контакти, SMS-и, отметки в браузъра, настройки и т.н. Също така от втория таб може да възстановите информацията, ако сте връщали заводски настройки или сте загубили част от данните си по някакъв начин.