Ежегодно слънчевите съоръжения убиват десетки хиляди птици и никой все още не е открил причината

Соларните ферми на Америка се оказват проблем за птиците. Комуналните компании от години намират трупове на птици, които заливат земята в техните съоръжения. Това е странна и неочаквана последица от националното добиване на енергия. Никой не е съвсем сигурен защо се случва. Но очевидно този вид производство, което се смяташе за екологично не е съвсем безобидно.

Усилия за подобряване

През 2013 г. група академични и екологични организации се обединиха, за да сформират екип за разработване на стратегии за смекчаване неприятните последици за птиците около слънчевите съоръжения в САЩ. До този момент наблюденията и изследванията в тази насока са изключително оскъдни. Водещ учен в областта на околната среда от Duke Energy, електромобилна компания в Северна Каролина и член на работната група споделя, че данните за смъртта на птиците в слънчевите съоръжения се оказат предизвикателство.

През 2016 г. първо по рода си проучване изчисли, че стотиците полезни соларни ферми в САЩ могат да убиват близо 140 000 птици годишно. Това е по-малко от една десета от прогнозния брой птици, убити от електроцентрали с изкопаеми горива. Все пак изследователите очакват тази цифра да се утрои, тъй като са планирани за изграждане допълнителни слънчеви ферми.

Защо се случва?

Връзката между слънчевите съоръжения и смъртта на птиците все още не е ясна. Водеща теория предполага, че летящите същества бъркат отблясъците на слънчевите панели за повърхността на езерото и се насочват към смъртоносно кацане. Нужно е да се съберат повече данни, за да може да се изяснят неприятните последици.

Министерството на енергетиката възложи на екип изследователи от Националната лаборатория Аргон в Илинойс договор за 1,3 милиона долара. Те трябва да разработят платформа за изкуствен интелект, посветена на изучаване поведението на птиците в мащабните слънчеви съоръжения на страната. Изследователите се надяват, че данните, събрани от тяхната система, ще помогнат на орнитолозите да разгадаят загадката. Важното е да се намали въздействието на слънчевата енергия върху околната среда във всяка форма.

Несъществени норми

Само в няколко региона на САЩ има регулации, които изискват слънчевите оператори да съобщават за смъртта на птиците в своите съоръжения. Повечето големи американски соларни ферми не се занимават с това трудоемко смятане. Тези, които го правят, са ограничени в способността си да събират качествени данни. Те изпращат геодезисти, които преброяват мъртвите птици в соларните ферми веднъж месечно. Въпреки че това помага на операторите на слънчеви централи да разберат колко птици са загинали, информацията не предлага много светлина относно причината. За целта се нуждаят от наблюдения в реално време.

За това е било взето решение за изграждане на подходящ AI. Но прилагането му в слънчевите инсталации е изпълнено с технически предизвикателства. Трудна задача е да се обучи алгоритъмът относно надеждното разпознаване на птиците в сложната среда. Те съществуват под всякакви размери, форми и цветове, което означава, че програмата трябва да има достатъчно добро разбиране на абстрактната концепция, за да установи дали летят отгоре или кацат на слънчевите панели.

Въпреки че софтуерът за машинно зрение се е подобрил в резултат на работата по други проекти, промяната на алгоритъма за различаване на изкуствени предмети, като дронове, от истинските птици не е просто. Машинното обучение, което се изработва е уникално.

Енергийни панели без ток

Хардуерът за системата също среща някои предизвикателства. Слънчевите съоръжения обикновено са в нищото и нямат типичната инфраструктура, която изискват най-съвременните приложения за машинно обучение. В близост няма центрове за данни, има ограничен интернет и дори може да е трудно да получите електричество. Дори и да мислите, че слънчевите съоръжения трябва да имат енергия, защото те самите я генерират, все пак не разполагат с електрически контакти за свързване. Това означава, че хардуерът, който ще се използва, трябва да бъде невероятно ефективен по отношение на ресурсите, тъй като ще работи на батерии или използвайки собствени малки слънчеви панели, като същевременно ще трябва да предават огромно количество данни в реално време.

Екипът е решил да използва търговски хардуер, разработен от компания за наблюдение движението на пешеходци и автомобили. Малката система от камери е предназначена за изчисляване и обработка на данни, които се извършват на място, а не в отдалечен център. Но вместо да го прикрепят към улична лампа, ще го поставят на слънчев панел. В крайна сметка мистерията може и да бъде разгадана.