Смартфоните трябва да имат сменяеми от потребителя батерии до 2027 г.

Колко е досадно да се нуждаем от специализиран майстор за най-дребните поправки по нашия телефон. Смяната на батерия е точно такава. За съжаление повечето съвременни джаджи трябва да бъдат с разлепен и отстранен дисплей, за да се достигне до батерията. Това определено не е по силите на средностатистическия потребител.

Европейският съюз е готов да въведе нова ера в смартфоните с батерии. Потребителите ще могат лесно да ги сменят сами. Това предизвика голямо главоболие на производителите на смартфони и таблети.

Нови правила

Одобрени са нови правила обхващащи дизайна, производството и рециклирането на всички акумулаторни батерии, продавани в ЕС. Те предвиждат всички електрически превозни средства, леки транспортни средства (напр. електрически скутери) и акумулаторни индустриални батерии (над 2kWh) да имат задължителна декларация за въглероден отпечатък, етикет и цифров паспорт.

За преносимите батерии, използвани в устройства като смартфони, таблети и камери, потребителите трябва да могат лесно да ги премахват и заменят. Това ще изисква драстично преосмисляне на дизайна от страна на производителите. Повечето телефони и таблети понастоящем притежават затворена батерията и изискват специализирани инструменти плюс знания за достъп и безопасна замяна.

Apple вече беше принудена от Европейския съюз да премине от Lightning порт към USB-C порт. Очаква се iPhone 15 да бъде първият, който ще направи превключването. Сега изглежда, че компанията ще трябва да измисли как да позволи достъп до батерията в бъдещите iPhone. Това е в сила и за всеки друг производител на смартфони.

Опазване на околната среда

Новите правила също така предвиждат строги цели за събиране на отпадъци и оползотворяване на материали от стари батерии. Процентите нарастват на определени интервали до 2031 г. Тогава трябва да се постигне 61% събиране на отпадъци и 95% от материалите трябва да бъдат възстановени от стари преносими батерии. Ще има и минимални нива на рециклирано съдържание, използвано в новите батерии, но само осем години след влизането в сила на регламента.

Членовете на Европейския парламент одобриха с мнозинство новите правила с 587 гласа „за“, девет „против“ и 20 „въздържал се“. Що се отнася до следващите стъпки, ще трябва официално да се приеме текста преди публикуването и влизането му в сила. Според Android Authority законът влиза в сила в началото на 2027 г., но ЕС може да го отложи, ако производителите докажат, че им трябва повече време, за да се съобразят с новите изисквания.