Smart Apps: съхранявайте снимките си в Google Photos

0

Днес в рубриката Smart Apps ще ви разкажа малко повече за това, което според мен е най-доброто, случвало се на облачните услугите до момента, а именно Google Photos. Услугата беше представена на събитието Google I/O преди около седмица и ще ви помогне да организирате своята библиотека от снимки.

С модерните смартфони в днешно време всички ние правим повече снимки от всякога. Проблемът е как и къде да ги съхраняваме. Повечето облачни услуги предлагат автоматичен запис на изображения от галерията на телефона ви, но или предоставят прекалено малко място, или са неудобни. Трета пречка е и понякога високата цена на допълнително пространство за данни. И ето тук идват Google и тяхната нова технология, благодарение на която всички ние можем да се възползваме от неограничено и безплатно пространство не само за съхранение, но и организиране на моментите от живота ни под формата на снимки и видео.

Специален нов разработен начин за компресия на изображенията позволява Google да намали големината на файловете наполовина, при това запазвайки качеството на снимките. Както е описано на страницата на Photos, компресираните снимки ще ви свършат чудесна работа както за онлайн разглеждане и споделяне в социалните мрежи, така и за принтиране. А пълният им размер? Той ще ви е необходим може би само в случай, че искате да превърнете снимката в огромен плакат. Разбира се, ако сте от тези хора, които обичат високото качество на снимките си, имате възможността да ги качите в пълен размер, използвайки пространството, което имате налично в своя Google профил. Аз лично сравних обстойно компресираните и не снимки и мога спокойно да ви споделя, че между тях наистина трудно може да намерите разлика.

Да, възможността за неограничено и безплатно съхранение на снимки звучи прекрасно, но не е единственото хубаво в новата услуга Photos. Можете да групирате моментите си в албуми, а всичко се запазва в хронологичен ред, според датата на заснемане на снимките. Google са създали и нов алгоритъм, който е изключително умен. Когато изберете търсачката в услугата, виждате две категории – Места и Неща. Там са поместени групи от снимки и видеа, които, досещате се, са вместени според мястото, на което сте се снимали и според това какво има на снимката. Така че, ако търсите нещо конкретно и не искате да ровите, просто го напишете в търсачката. Можете да създавате клипове и колажи от свои снимки, а ако не ви се занимава Google от време на време ще ви предлага автоматично генерирани такива. Смея да твърдя, че някои от тях са доста добре подбрани.

Има и още една интересна функция, наречена Истории. Тя представлява друг тип албум със снимки, който например може да опише цяла една ваша екскурзия. Можете сами да създадете история или Google да генерира такава за вас. В нея изображенията са групирани по дни и часове, като можете да добавите описания, а цялото нещо е изключително удобно за разглеждане.

Google Photos можете да получите както чрез новото приложение от Google, така и през уеб интерфейса на photos.google.com. Налични са също и десктоп апликации за Windows и Mac OS.

В крайна сметка наистина може да се каже, че не е лесно да създадеш успешна услуга за съхранение на снимки. Още повече когато става въпрос за неограничено съхранение. Но все пак сме в XXI век, а ако има кой да го постигне, то това е Google. Аз съм на мнение, че идеята на Photos може би е бъдещето на облачните услуги. Разбирайте го както искате.

Свали Google Photos: Google Play / App Store / Web