Новата мрежа ще предложи почти три милиона пъти по-бърз интернет от домашните оптични връзки

Учени от Лондон твърдят, че са постигнали най-бързата в света скорост на интернет. Тя е достатъчно бърза за изтегляне на цялата библиотека на Netflix за части от секундата. Ръководителят на изследването, който е разширил начина, по който светлината пренася данни споделя, че постигането на още по – високи скорости на трансфер е ключово за осигуряването на стабилни 5G мрежи. Такива захранват автономните автомобили и интелигентните градове.

Как го постигат

Екип от Университетския колеж в Лондон използва усилватели, за да подобри начина, по който светлината пренася цифрови данни, чрез оптична широколентова връзка. Те целят да постигнат рекордните 178 терабита в секунда. Това е почти три милиона пъти по-бързо от средната домашна връзка във Великобритания.

Подобна ултра широколентова връзка ще бъде в основата на следващото поколение на интернет. Тя би поддържала мобилни 5G мрежи, използвани от приложения, жадни за данни. При теста за скорост са използвани компютърно генерирани битове в 25-милионна оптична верига около лаборатория в Блумсбъри.

Масивното увеличаване на скоростта стана възможно чрез изграждането на персонализирани усилватели за прогресиране на сигнала, която ще е необходима поне на всеки 25 мили, ако се използва за търговски цели.

Това означава, че свръхскоростите ще са еквивалентни на 178 милиона мегабита в секунда. Данните показват около 2,8 милиона пъти по-бърза мрежа от средностатистическата. Ползите за обществото не подлежат на съмнения. Това ще допринесе и за по – продуктивна икономка.

Итернет трафикът и данните се увеличават експоненциално през последните 10 години. Единственият друг начин за промяна на капацитета в оптичните влакна е увеличаването на диапазона от дължините на вълни и цветове, които можем да използваме. Това е в основата на следващото поколение комуникационни системи.

Мащабни стремежи

В ход е глобална надпревара за предлагане на свръхскоростни широколентови мрежи. През май екип в Австралия използва един-единствен оптичен чип, съдържащ стотици лазери, за да прехвърля данни през съществуващите мрежи в Мелбърн със скорост 44,2 терабита в секунда.

UCL заяви, че новата му скорост е толкова голяма, че тази връзка ще отнеме по-малко от час, за да изтегли научни данни от първото в света изображение на черна дупка в космоса. Последното е направено с помощта на глобална мрежа от телескопи, която трябва да се съхранява на половин тон твърди компютърни дискове.

Научен сътрудник от Кралската академия по инженерство работи за увеличаване на разстоянието, което свръхбързите данни могат да преминат при изпращане. Ако всички подобрения се окажат факт, можем да очакваме истински фурор по отношение преноса на данни.