планета
Снимка: NASA/JPL

Изненадващата новина от света на науката тези дни е, че от NASA са открили потенциално обитаема планета, която обикаля около звездата на Каптейн, само на 13 светлинни години от тук. Планетата обикаля около звезда тип червено джудже, която според изчисления е малко по-млада от цялата вселена. Това навежда всички учени (а и не само) на мисълта, ако въпросната планета е обитаема, колко ли развита цивилизация би се помещавала там всъщност?

Откритието е подтикнало британския писател Алистър Рейнолдс да напише разказ за сонда, която посещава системата на звездата на Каптейн.

Краткият разказ на Рейнолдс се нарича „Тъжната Каптейн“ (Sad Kapteyn) и е публикуван на сайта на Лондонския Университет по Физика и Астрономия „Куин Мери“. А историята? Безпилотна космическа сонда, която е изпратена да посети системата, изпраща съобщение до Земята под формата на монолог и учудващото е, че намира доказателства за извънземен живот, но има проблем…

Най-интересното е начинът, по който Рейнолдс предава на читателя думите на един любопитен изкуствен интелект, който разглежда космоса.

Ето тук, на сайта на университета може да прочетете разказа (на английски), както и допълнителна информация около откритието на планетата.