Художествена интерпретация на ExoMars в орбита около Червената планета | Снимка: ESA / ATG medialab

Спускателният апарат от мисията ExoMars може да се е разбил заради софтуерен бъг, твърдят учени, цитирани от Nature. Мисията на ESA (Европейската космическа агенция) и Roscosmos (Руската федерална космическа агенция) навлезе в орбита около Марс миналата седмица, след което тестовата капсула Schiaparelli се отправи към повърхността на Червената планета. Кацането обаче не се осъществи по план, след като нещо се обърка.

Инженерите от ESA все още не знаят какво точно се е случило, но изглежда двигателите за намаляване на скоростта при кацане са били запалени само за 3 секунди, вместо за 30. От това излиза, че е напълно възможно Schiaparelli да е срещнал софтуерен бъг, който да му е попречил да кацне както трябва.

Още — парашутът и топлинният щит са се отворили навреме, но са били премахнати по-рано, което също е индикация за грешка в софтуера. Ако проблемът се окаже това, то той ще е много по-лесен за отстраняване. Ако обаче е хардуерен, то нужната работа ще е много повече, преди да може ровърът на ESA и Roscosmos да бъде изпратен към Марс през 2020 година.

Инфографика на навлизането на Schiaparelli в атмосферата на Марс | Снимка: ESA
Инфографика на навлизането на Schiaparelli в атмосферата на Марс | Снимка: ESA

Както знаем, Schiaparelli беше само тестова капсула, която да покаже на агенциите как да бъде извършено кацането от страна на по-важната част от мисията ExoMars — ровърът, за който става въпрос. Той, заедно с орбиталния апарат Trace Gas Orbiter, ще търсят следи от живот на нашата съседка.

Остава да разберем дали наистина проблемът е бил в софтуера и да се надяваме, че той ще бъде отстранен лесно. Колкото до участта на Schiaparelli — капсулата изглежда се е разбила прекалено бързо в повърхността на Марс и от нея не е останало нищо. Данните, които е събрала по време на навлизане в атмосферата обаче ще послужат на учените.