Художествена интерпретация на апарата Schiaparelli | Снимка: ESA / ATG medialab

Миналия месец ви съобщихме, че апаратът Schiaparelli, част от мисията ExoMars на Европейската космическа агенция (ESA) се е разбил на повърхността на Червената планета при опит за кацане. Това бе тестов модул, който трябваше да покаже възможностите за приземяване на ровър от страна ESA и Руската федерална космическа агенция (Roscosmos). Планираният ровър е втората част от мисията ExoMars, който трябва да излети през 2020 година.

След множество предположения за съдбата на Schiaparelli, най-накрая е ясно какво точно се е случило. Според официална информация, инструментът Inertial Measurement Unit, който отговаря за измервания на въртенето на апарата и неговата позиция, е получил глич, който е възпрепятствал правилната му работа.

Проблемът с IMU е довел до объркване на позициониращата система на Schiaparelli — тя от своя страна е помислила, че апаратът е е кацнал или му предстои да се приземи всеки момент. Оттам отварянето на парашутите е станало прекалено рано, а двигателите са се запалили само за малко. Повърхностните системи на апарата също са заработили и то докато той все още е бил на 4 метра във въздуха.

От ESA твърдят, че успешно са репродуцирали случилото се чрез компютърни симулации и все още разследват случая. Пълен доклад ще бъде публикуван в началото на 2017 година. Важно е да знаем обаче, че разбиването на Schiaparelli не е загуба — данните от това спускане ще предоставят важна информация, която ще помогне втората част от мисията ExoMars (ровърът) да се приземи успешно.