Софтуер и хардуер

tw-contacts
Снимка: Android Central

Помните ли последните години как Samsung наблягаше на различните софтуерни благинки, които идаваха с новите флагмани? Че беше странно да си клатиш главата пред телефона, беше. Че беше смешно да му махаш с ръце, беше. Понякога иновациите изискват жертви и в този случай може би тези жертви бяха именно потребителите. Не ме разбирайте погрешно, страхотно е, че компаниите се опитват да предложат нещо ново на своите фенове, но в крайна сметка трябва да има замисъл в това дали подобни функции реално ще бъдат полезни и колко наистина ще се ползват от собствениците на тези телефони. Мисля, ще се съгласите с мен, че всички искаме едно – добре работещи телефони, независимо коя платформа сме избрали. Всичко останало е компромис със самите нас, парите ни и изживяването, което ще получим. Корейците дълго използваха като маркетингов трик богатия на функции софтуер. До тази година. До този месец.

На представянето на Galaxy S6 и S6 Edge видяхме нещо различно от Samsung. Този път технологичният гигант се хвалеше с това как софтуерът вече предлага 40% по-малко функции, отколкото в S5. Той трябва да бъде по-бърз, по-изчистен и много по-лесен за употреба. “Хората могат интуитивно да избират опции от менюто, които са ясни и конкретни. Не е необходимо да извършват допълнителни стъпки, за да стигнат до мястото, което искат. Цветовете на иконите за приложенията съвпадат с тези на техните категории като например зеленото за категориите, свързани с обажданията и оранжевото за приложенията за контакти. И накрая, когато потребителите преминават между приложенията, техните екрани потъмняват. Така те се фокусират върху задачите една по една. Тези плавни преходи осигуряват фокусирано изживяване в това, което досега представляваше една объркваща среда.”, казват от Samsung. Защо останалите бяха премахнати? Много просто – защото малцина намериха смисъл в тях, а мнозина искаха по-стабилен телефон.

Спомняте ли си, когато Apple обяви 64-битовия процесор A7? A спомняте ли си какво последва след това? Основните нападки към американците бяха, че това е маркетингов трик и циничен опит от страна на Apple да накара потребителите да си купят новия iPhone. Малко след това Samsung обяви, че трябва да очакваме следващия й флагман да бъде с такъв чип. Тази година корейците изоставиха Qualcomm и заложиха на собственото си производство. Вече имаме 8-ядрения Exynos 7420 и графичен ускорител Mali-T760, а в допълнение консумацията на енергия при този чип е намалена с от 30 до 35%, в сравнение с предходното 20nm покoление. Страхотно. Нека го видим в действие.

Копирането

Копирането при S6 и S6 Edge далеч не е само във външния вид. Клавиатурата позната ли ви е? А пръстовият отпечатък? Защо, Samsung? Един производител трябва да има отличителни продукти, които отдалеч да се знае, че са негови, да покаже, че може да предложи нещо повече и по-д0бро, или просто да е копие на останалите?

galaxy s6

470251_03051458153b

470253_03051459142b
470253_03051459143b