64-годишният главен изпълнителен директор на Samsung Electronics Куон Оу-Хюн (Kwon Oh-hyun) подаде оставка вчера, като обяви това с писмо до служителите на компанията. Той ще освободи позицията през март 2018 година.

“Това е нещо, за което мислех дълго. Не беше лесно решение, но смятам, че вече не мога да го спра. Тъй като сме изправени пред безпрецедентна вътрешна криза, вярвам, че е дошло времето компанията да започне наново, с нов дух и младо лидерство, за да отговорим по-добре на предизвикателствата, произтичащи от бързо променящата се IT индустрия.”

Тук под “презпрецедентна криза” Куон има предвид влизането на председателя на Samsung Лий Джей-Йонг (Lee Jae-yong) в затвора по обвинения в корупция. Лий се явява истинският лидер на целия бизнес на корейския гигант и зае позицията председател след като баща му бе хоспитализиран през 2014 г.

Колкото до рекордните финансови резултати, обявени преди часове — Куон вярва, че те са резултат от правилни решения в миналото. Той споделя, че се съмнява в това компанията да успее правилно да предвиди тенденциите в бъдеще.

“Няма думи, които да опишат колко съм горд, че заедно съградихме една от най-ценните компании на света […] Но сега компанията се нуждае от нов лидер повече от всякога”, споделя още Куон.

Куон Оу-Хюн зае позицията главен изпълнителен директор на Samsung Electronics през 2012 година. През 2016 той стана също CEO на Samsung Display. Част е от компанията още от далечната 1985 година. Все още не е обявен нов главен изпълнителен директор, който ще заеме позицията от март месец догодина.