Преди няколко дни ви споменахме, че предстои Samsung Display да дебютират еластичен дисплей по време на конференцията Display Week. Е, това стана и новата технология е факт, макар и във вид на прототип.

Дисплеят е 9.1-инчов OLED такъв с възможност за огъване и разтягане, като след отпускане той се връща в първоначалната си форма. Разработката е не-само гъвкава, но може да се огъва във всички възможни посоки. Освен това еластичността ѝ ще позволи много по-трудно счупване. Кога и дали изобщо ще видим обаче този дисплей върху някакво устройство, не е ясно.

Samsung обаче не представиха само това по време на конференцията. Корейският гигант показа идеята си за VR дисплей — 1.96-инчово LCD с невероятната резолюция от 3840 x 2160 пиксела. За сравнение Oculus Rift има резолюция от 1080 x 1200 пиксела за всяко око. 4K резолюцията обаче ще позволи пикселите да не са различими и по този начин потребителите да изпитат още по-добро виртуално изживяване. И този дисплей обаче е просто прототип и не се знае кога ще навлезе на пазара.

Последното, което показаха от Samsung Display, е 5.09-инчов OLED дисплей с възможност за визуализация на 3D без нужда от очила. И други компании са разработвали подобни технологии, но повечето от тях (например Nintendo) се отказаха от идеята поради редица причини.

samsung-stretchable-oled-display-2