Мъжките морски кончета си отглеждат плацента, за да инкубират малките си

Морските кончета са едни от най-симпатичните обитатели на морето. Те са и единствената група животни, при които мъжките, а не женските, преминават през бременност и раждане. Сега ново изследване установява, че торбичката на мъжкия, която може да побере до 1000 бебета наведнъж, се развива и функционира като човешка плацента.

Зашеметяваща еволюция

Проучването е първото, което изследва задълбочено, как мъжките подхранват малките си потомци, докато са все още в предназначена за целта торбичка отпред. Учени, изследващи морските кончета от около 2 десетилетия, отдавна подозират, че бременните мъжки развиват нещо, наподобяващо човешка плацента. Сега разполагаме с доказателство за това.

Мъжките морски кончета започват пътя си към бащинството с танц. Те се въртят заедно с избраната от тях женска под водата, променяйки цветовете и свързвайки опашките си, докато правят пируети. След това женската отлага яйцата си в отвора на торбичката на мъжкия. Следва леко люлеене за оптимално разпределение на ценния товар. След около 2 до 6 седмици по-късно, в зависимост от вида, мъжкият прекарва часове в раждане, при което изтласква стотици малки бебета във водата. Там те се носят, докато пораснат. Що се отнася до таткото, той е готов за нов кръг на ухажване няколко часа след раждането.

Най-важната задача

По време на бременност мъжките имат една цел: да осигурят на ембрионите всичко, от което се нуждаят. От кислород до хранителни вещества и антитела. Едно от най-големите предизвикателства пред всички родители е да доставят кислород до ембрионите си.

За да разберат, как малките морски кончета получават кръвта и кислорода, от които се нуждаят, учените изследват торбичките на морското конче (Hippocampus abdominalis) в различни моменти от бременността. Тъй като ембрионите нарастват, торбичката става по-тънка и покълва с множество кръвоносни съдове, точно като плацента на бозайник по време на ембрионално развитие.

Тя достигна най-тънката си точка в късна бременност. В този момент вътрешната обвивка на торбичката е силно набръчкана, което осигурява повърхностна площ за растеж на нови кръвоносни съдове. В рамките на 24 часа след раждането кошчето на мъжкия се връща към формата си преди бременността.

Подобно на бозайниците

Плацентата е много подобна на тази, която се развива при човешката бременност. Но въпреки че имат една и съща цел, тъканите, които ги изграждат, са много различни. Докато при хората плацентата е пряко свързана с матката, то при морските кончета по същество тя е модифицирана кожа на корема. Това са различни зони, които растат по един и същи начин.

Това, което се оказва специално за плацентата на морското конче е завладяващ пример за конвергентна еволюция. При нея различни видове излизат с подобни биологични решения за един и същи проблем. Въпреки факта, че морските кончета са единствените мъжки животни, които преминават през истинска бременност, този процес изглежда забележително подобен на бременността при всички други видове.