qualcomm110721130941

Разпространението на ARM архитектурата (процесори и платформи) бележи голям ръст през последните няколко години. Основното предимство е високата енергийна ефективност, както и ниската цена. Qualcomm обяви, че ще започне да навлиза в пазарния сегмент на сървърите. Това решение на компанията може да създаде сериозно разклащане сред конкуренцията, стига, разбира се, Qualcomm да си изиграе добре картите.

ВИЖ ОЩЕ: КОНЦЕПЦИЯ НА IPHONE 6S Е ВДЪХНОВЕНА ОТ СТИЛНИЯ ДИЗАЙН НА APPLE WATCH EDITION

Според главния изпълнителен директор на Qualcomm, тя вече има сключени партньорства с редица компании, включително Facebook. За разлика от своите съперници, тя има значителен опит с ARM процесорите и няма да има необходимост от сериозни финансови инвестиции за разработка.

Qualcomm много сериозно може да измести другите в нишата с центровете за управление на данни, където са нужни стотици и дори хиляди сървъри. Това е критична инфраструктура, която се използва от големите цифрови компании – Google, Facebook, Yahoo и други. Компанията работи над свой 64-битов чип през последните години, но изглежда, че това решение съвсем не е случайно. Много е възможно тя вече да са готова с някакви прототипни разработки, които да предложи точно в сървърния сегмент.

Обявяването на Facebook като партньор едва ли е единствената изненада, която ни съобщават от Qualcomm. Влизането в един толкова конкурентен пазар би било голяма грешка, ако една компания няма сериозни гаранции, че може да се наложи. А това става чрез изграждане на стратегически партньорства. Международните експерти твърдят, че Facebook е само началото. Предстои една интересна конфронтация, която може да преобърне този пазарен сегмент. С интерес ще следим как се развиват нещата.