Лекарство може да ни даде предимство в надпреварата между бактерии и антибиотици

Учените опитват нов подход, за да гарантират, че съществуващите антибиотици продължават да работят върху бактериалните инфекции. Надпреварата с природата, обикновено е битка между хищник и плячка. Това е един от най-очарователните феномени в еволюционната биология.

Но една перспектива не изглежда много обещаваща за хората. Битката е между бактериите и антибиотиците, с които разполагаме, за да убиваме патогени.

Хитра маневра

Бактериите развиват тактики за генетично оцеляване. Това се случва много по-бързо, отколкото успяваме да изобретим нови лекарства. По тази причина антибиотичната резистентност продължава да се разпространява.

Именно върху тази генетична еволюция на бактериите се е насочил екип от учени от Baylor College of Medicine. Те търсят лекарство, което да забави скоростта на промяна, давайки на антибиотиците по-голямо предимство в борбата с инфекциите.

Голяма част от хора с бактериални инфекции се подобряват след завършване на антибиотично лечение. Съществуват и много случаи, в които пациентите се влошават, защото бактериите развиват резистентност към антибиотика, който не успява да ги унищожи.

В новото проучване, изследователите проверяват 1120 съществуващи лекарства, за да намерят такива, които биха могли да забавят генетичните мутации в E. coli и да предотвратят резистентност към втория най-предписван антибиотик в САЩ.

Оказва се, че лекарството деквалиниев хлорид (DEQ), най-често използвано като локално антисептично средство, значително забавя еволюцията на бактериите. Това на свой ред го прави много по-ефективно в борбата с инфекции.

Желани ефекти

Наблюдава се намаляване развитието на мутациите, които придават антибиотична резистентност, както в лабораторни култури, така и в животински модели на инфекцията. Бактериите не развиват резистентност. В допълнение, се наблюдава ефект на забавяне на мутациите при ниски концентрации на лекарството, което е обещаващо за пациентите.

Лекарствата забавящи еволюцията на бактериите, може да са точно това, от което се нуждаем. Крайната цел е да се забави еволюцията на патогена до степен, че имунната система на тялото да свърши работата и антибиотиците въобще да не са необходими.

Как реагират бактериите?

Реакцията на стрес при бактериите в присъствието на иновативния метод може да се види при бързото им размножаване. Същият този отговор на стрес може да активира уменията им за оцеляване, изразяващи се в мутации, които ги предпазват от действието на лекарството.

Прекъсването на тази вградена програма е от ключово значение за максимизиране ефикасността на антибиотиците.

Глобалната бактериална резистентност към антибиотици е отговорна за близо 1,3 милиона смъртни случая през 2019 г. Очаква се тя да нарасне към 10 милиона смъртни случая годишно до 2050 г., ако не измислим работещи мерки срещу това.