онлайн покер
Изображение от Logan Ingalls

Класическите игри вече не са това, което бяха. Едва ли в днешно време съществува игра, която да няма свой дигитален вариант, и той да не е станал масово предпочитан от широката аудитория. Същото се отнася и до игрите с дългогодишна история и богато минало, които, освен че стават по-популярни онлайн, продължават да се развиват и променят благодарение на новите технологии.

Пример за иноватор в сферата си е най-голямата онлайн зала за покер в света PokerStars. С големите си размери и признание обаче идват и големите отговорности. За да си заслужат лидерството в света на покера те доказват колко са отдадени на играта и нейното развитие. Новаторството им се състои в експериментиране с нови вариации на класическата игра на покер в търсенето на най-добрата версия.

Най-широко разпространеният и известен вариант, предпочитан както от аматьорите, така и от професионалните играчи, е Texas Hold’em. Тази вариация се играе основно и на турнирите наживо, сред които знаменитите Световни покер серии, които се провеждат ежегодно в Лас Вегас. Играта се състои в следното: на играчите на масата, които могат да бъдат от двама до единайсет, се раздават по две карти, които са „скрити“, тоест единствено играчът може да види картите в ръката си. Останалите 5 карти, които са „открити“ се поставят на масата, за да може с тях и тези в ръката си всеки един играч да направи възможно най-силната комбинация. Първите три карти, които крупието открива на масата, се наричат Флоп, четвъртата Търн, а петата Ривър. Логично, играчът с най-висока комбинация печели ръката, но сложността идва от фактора на неизвестното – какви карти държат противниците му, какви карти ще излязат на масата и колко и в кой рунд да заложи.

Именно неизвестността и необходимостта да заложат на логическите и математическите си умения, както и на интуицията си и като цяло познанията в играта, са сред основните фактори, които привличат огромната аудитория от любители на покера. За да направят преживяването им още по-интересно и вълнуващо, PokerStars залагат именно на иновациите и промяната. По-рано тази година например от онлайн залата разработиха играта Split Hold’em, която се различава от класическата с това, че се състои от двойни Флоп, Търн и Ривър. Тоест, откриват се 2 пъти по 5 карти, а играчите трябва да направят две отделни комбинации.

Малко по-късно излезе друга вариация на Texas Hold’em, наречена Showtime. Същината се крие във факта, че когато един играч се откаже да играе, тоест направи Фолд, неговите карти се обръщат и биват видяни от всички останали на масата, което им дава възможността да преценят наново шансовете си, изключвайки тези две карти от играта. Според екипа на залата това е един „забавен обрат, който възнаграждава наблюдателните, като едновременно с това ги принуждава да премислят стратегията си“.

Най-новият тийзър за следващия проект на екипа на PokerStars произлезе от туитър профила им буквално преди броени дни. В него, със закачка и игра на думи се разкрива и новото му име Unfold. Самото име предполага, че играчите ще имат възможността да променят решението си, ако направят Фолд, но как точно ще става това и какви са детайлите и правилата, тепърва предстои да разберем.

Според професионалистите в сферата това ще бъде доста амбициозен проект, което още веднъж доказва високото ниво на професионализъм и отдаденост на екипа на залата към играта и към нейните любители.