Pokémon GO – Играта, която зариби милиони

И

деята да превърнат любимото анимационно детско на милиони хора в телефонна игра е повече от гениална. Игра, която няма възрастово ограничение. Интересна, иновативна. Игра, която връща вече порасналите деца към детството. Pokémon GO провокира хората да излизат навън, да се разхождат, да създават нови контакти и дори приятелства.

За тези, които нямат представа какво всъщност е Pokémon GO – това е игра, достъпна за устройствата на Android и iOS. Безплатна, с някои малки изключения, разбира се, които обаче по никакъв начин не пречат тя да се играе. Интересното на играта е, че чрез локализиране на мобилното устройство на екрана се появява много точна виртуална карта на мястото, на което се намира играещият. Идеята е да залавяме така наречените покемони, да ги еволюираме и да водим битки с тези на други потребители, точно както в анимационното филмче. Телефонът вибрира, за да оповести, че близо до нас има покемон/и. Най-често те са разположени в паркове и зони за отдих. Играта използва и нашите камери. На екраните ни се появяват въпросните покемони и изглежда все едно се намират точно пред нас, сякаш и те са част от нашия свят.

Pokémon GO със сигурност ще те изкара навън

Друг плюс на играта е, че за да придобиеш всичките 143 на брой (засега) покемони, трябва да изминеш страшно много километри пеша. Не можеш да измамиш играта, като се качиш на кола и обикаляш с нея, защото над определена скорост разбира, че човекът се движи в някакво превозно средство и спира да отброява метрите. Така че вместо да ходите на фитнес, просто си изтеглете тази игра и започнете да обикаляте. Наскоро публикуваха, че първият британец, хванал всички покемони, е изминал 255 километра за две седмици. Толкова е бил амбициран и завладян от Pokémon GO, че милионите крачки, които е извървял, изобщо не са му направили впечатление. Също така е свалил около 13 кг, което вече е спорно дали е полезно, или не. Но със сигурност тази подвижна страна на играта страшно много подпомага излизането на хора, които по цял ден седят пред компютрите си и разцъкват игри. Този заседнал начин на живот е далеч от здравословен. Дори въпросният геймър да не е с наднормено тегло, никак не е полезно до кожата му да не достигат никакви слънчеви лъчи с дни. Именно затова Pokémon GO спечели симпатиите на страшно много хора по света. За няма и месец това се превърна в едно от най-използваните мобилни приложения, с над 75 милиона изтегляния.

Предимство на играта са и покестоповете (PokéStops), от тях се събират различни неща, необходими за играта. Хубавото на тези покестопове е, че най-често са разположени на интересни за посещение места като културни паметници, различни арт инсталации или просто красиви сгради, които заслужават да им хвърлиш едно око. Можеш да откриеш красоти, за които дори не си и подозирал, че съществуват. А едно такова културно и лично обогатяване никога не е излишно.

Още с излизането си Pokémon GO предизвика бум

Идеята за играта възниква още през 2014 година. Представителите на Nintendo (Сатору Ивата) и The Pokémon Company (Цунеказу Ишихара) не са и предполагали в какво може да се превърне едно такова хрумване. Ивата за съжаление не успява да доживее реализирането на неговата идея. Саундтракът на играта е написан от същия човек, композирал и музиката на анимационния филм – Джуничи Масуда. А един от най-видните визуални дизайнери на Pokémon GO е Денис Хуанг, който е създал и логото на Gmail.

На 4 март тази година е пусната първата демо версия на играта, в период до 30 юни. Официално играта тръгва по нашите мобилни магазини на 6 юли, 2016, като първо завладява Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Niantic, компанията, без която идеята на двамата азиатци нямаше да бъде реалност, забавя разпространението на играта по другите части на света, с мисълта първо да оправи първоначално произлезлите технически проблеми. В България, както и в по-голямата част от Европа, Pokémon GO е пусната десет дни по-късно, на 16 юли.

Интересът на различни компании към играта не остава скрит. Много се борят да купят акции от Nintendo, която успява да спечели милиони долари от Pokémon GO за отрицателно време. Компании като Zagg, която продава преносими батерии, също увеличават многократно своите продажби.

Покемони, покемони, покемони… Покемоните са навсякъде, където и да погледнем – по телевизията, в интернет и най-вече в нашите ръце. Организират се събития за покемон играчите, вече и в България, на които хората се забавляват, има интересни състезания, понякога и награди за победителите. Сега вместо геймърите да се събират по клубове, те излизат и играят на открито. Има клипчета, които показват, че се събират тълпи от хора и често пеят песента на покемоните, която вече се превръща в нещо като световен химн. Тази игра събира личности с разностранни интереси, което определено е нещо хубаво.

Pokémon GO е и един нов начин за печелене на пари. Хората веднага разбраха, че има хляб в тази игра, и започнаха да измислят начини как да я използват. Някои правят ютуб видео клипове, други се върнаха към продажбата на най-различни покемон играчки и всякакви неща, свързани с измислените същества, като раници, шапки и дори стари видео касети, на които е записано филмчето, а пък трети продават своите акаунти за играта, след като са достигнали високо ниво и са уловили много и редки покемони.

Не всичко е толкова розово

Но като всяко нещо, любимата на мнозина игра има и своите минуси. Дали в желанието си да направят игра, която да се различава от другите, всъщност Niantic не са създали нещо, което ще навреди повече, отколкото да направи добро на човечеството? Най-вероятно никога не сте предполагали, че една телефонна игра може да бъде физически опасна. Но ето, че е възможно. Някои хора са толкова вманиачени, че единственото, което виждат, докато ходят, тичат или карат кола, е виртуалният свят на покемоните. С редките изключения, когато трябва да си включат камерата, за да заловят един от тях. Вече са регистрирани няколко инцидента и дори смъртни случаи, както случайни, така и предумишлени. В Чикуимула, Гватемала са простреляни две момчета, докато играят, за едно от които това е било последната вечер. Смята се, че първоизточниците на изстрелите са използвали GPS локацията на играта, за да открият двамата младежи. Това ни навежда на мисълта, че играта не е достатъчно добре защитена и чужда информация лесно може да попадне в погрешните ръце. Някои покестопове, както и покемони, са разположени на места, забранени или опасни за човешките същества. Има доста случаи, в които покемон маниаците попадат в такива зони, понеже са прекалено заети, да се огледат, преследвайки покемони или жадувайки да посетят някой нов покестоп. Но за тези неща не са виновни авторите на играта, понеже софтуерът понякога разпределя нещата на случаен принцип. И все пак да се надяваме, че тези малки, но сериозни недостатъци, ще бъдат отстранени възможно най-скоро.

Не е тайна, че се търгува с данните от телефоните ни

Разбира се, критиците по всякакъв начин се опитват да сринат репутацията на играта. Истина е, че тя понякога се бъгва, но както знаете това се случва дори и с най-новите модели телефони. Понякога дори самите телефони са причината, поради която играта започва да забива. Пък и при толкова много потребители, няма как сървърите да не се претоварват от време на време. Вече има и слухове, че целите на играта не са толкова добронамерени, за колкото ги смятаме. Една от хипотезите е, че проследявайки кои места посещаваме най-често, разбират от какво се интересуваме повече и в последствие ще започнат да ни блъскат телефоните с различни реклами, свързани с тези наши интереси. Реално това може даже и да е от полза за някои. Така или иначе рекламите са навсякъде около нас, дали чрез тези, произлизащи от играенето на Pokémon GO, те ще се увеличат до някаква степен или няма, не е от кой знае какво значение. Макар че всичко е субективно и зависи от това какъв човек си и какво смяташ, че е добро за теб и за хората около теб.

Pic credit: Pawel Kuczynski
Pic credit: Pawel Kuczynski

Може би се страхуваме, че някой ден технологиите ще изместят човешките взаимоотношения. Чрез Pokémon GO, човечеството донякъде прави още една опасна стъпка към сбъдването на този наш най-голям ужас. За съжаление, развлекателни зони като НДК, Градската градина и много други популярни сред българските тийнейджъри се превръщат в места, обитавани от хипнотизирани погледи, участващи само тялом в реалния свят. Поради тези ефекти на играта, в официалния сайт pokemongo.com вече е добавен текст, който апелира към всички играещи изключително много да внимават и да не се заглеждат в екраните на своите мобилни устройства, докато карат колело, кола, скейтборд или правят нещо друго, което изисква повече внимание. Също така пише да не се протягаме веднага към телефона, щом той извибрира, докато сме с нашите семейства и приятели. След най-скорошната актуализация на играта, още преди тя да стартира, излизат различни такива съобщения с предупреждения. Но колкото и неща да бъдат изписани и публикувани къде ли не, единственият начин за безопасна игра, във всеки смисъл на думата, е ние самите да наложим контрол над себе си. Ако не искаме Pokémon GO да се превърне в поредното устройство за промиване на мозъци, трябва да се борим срещу това. Единствено човекът може да предотврати превръщането на една забавна, приятна и дори полезна игра, в оръжие срещу контакта му с истински значимия свят.

не трябва да забравяме

Но все пак, не трябва да забравяме, че живеем във века на технологиите, телефоните ни са като продължение на ръцете, съвсем нормално е по улиците да е пълно с хора, които държат тези облъчващи ни джаджи в ръка. Какво значение има дали цъкаме във фейсбук, или ловим покемони? Една такава игра поне стимулира мозъка ни или поне със сигурност ни кара да мислим малко повече, в сравнение с непрестанното машинално скролване нагоре-надолу. Въпросът е дали виждате чашата наполовина пълна или празна. Аз, дори да не съм голям привърженик на игрите, смея да кажа, че тази игра привлече вниманието ми по някакъв начин да ме впечатли. Затова, преди да критикувате, първо сами трябва да опитате тази нова мода.

Ще успее ли обаче Pokémon GO да задържи интереса на хората и за в бъдеще? Какво ще стане, когато вече всички достигнат максималното ниво на играта? Може би трябва да очакваме нови добавки и изненади към нея. Скоро даже ще има такова едно ново допълнение. Прилича на вече познатите ни смарт часовници, така нареченото от Niantic – Pokémon GO Plus, или да кажем покемон гривна. Съответната гривна е направена, за да предотврати бъдещи инциденти и да улесни самата игра. Това съоръжение ще ни информира, когато наблизо има покемон или покестоп, и чрез него дори ще можем да управляваме някои елементарни действия в играта. Очакваше се гривната да излезе до края на месеца, но ще се появи на пазара чак септември, което за покеманиаците може би е доста дълъг период. Дали след време това ще се превърне в поредната отминала мания или тази игра ще стане емблема на нашето време? Прекалено рано е да правим предсказания за бъдещото развитие на тази млада игра.

А сега заредете вашите телефони, напълнете вашата покемон чанта догоре и тръгнете на лов! Ще видите, че веднъж започнете ли да правите своя колекция, няма да спрете, докато не я запълните. Само не забравяйте да вдигате глави от мобилните ви устройства и да оглеждате света около вас. Разхождайки се, ще се удивите от това колко интересен и красив всъщност може да се окаже той. И най-вече внимавайте да не ви удари кола или да не пропаднете в някоя шахта. Позволете на покемоните да станат част от живота ви, но никога не позволявайте на себе си да станете част от техния. Защото все пак те са нереалните същества, а не ние.

1 коментар

  1. Всичко хубаво,само дето играта въобще не е базирана на филмчето,а на поредицата игри за джобни конзоли на Нинтендо, първите от които излизат през 1998 и почти всяка година се вадят по две нови.Всъщност филмчето е базирано именно на тях.Тази година се очакват последните -Sun/Moon.Основните са близо 13,но има и множество спинофи 🙂

Comments are closed.