Едва няколко дни след като съобщихме, че Anheuser-Busch — американското седалище на най-голямата пивоварна в света — направиха най-голямата публична предварителна поръчка на Tesla Semi от 40 камиона, се намери кой да ги изпревари. PepsiCo поръчаха цели 100 електрически камиона от Tesla, докладваха от Reuters.

Ако PepsiCo действително са направили поръчката след като необходимият депозит бе променен от 5000 на 20 000 долара, то компанията е платила на Tesla цели 2 милиона долара. Когато Semi бъдат готови и дебютират на пазара, Tesla ще спечелят 15 милиона долара само от тази сделка (очаква се цената на един електрически камион от Илон Мъск да бъде около 150 000 долара).

Според прессъобщението на PepsiCo, компанията ще използва тези 100 камиона, за да обслужва доставки на безалкохолни и храни главно на къси разстояния. По думите на Майк О’Конъл (Mike O‘Connell), директор доставки за Северна Америка:

„Полуремаркетата ще допълнят американския флот на PepsiCo от почти 10 000 големи камиона и са основна част от плана на компанията за намаляване на емисиите на парникови газове в цялата си верига на доставки с най-малко 20% до 2030 г.“

Напомняме, че Anheuser-Busch и PepsiCo не са единствените компании, поръчали електрически камиони от Tesla. Само дни след премиерата на Semi през ноември, Walmart, DHL и Ryder също направиха свои поръчки.