166835947-crop-1024x768

Социалните мрежи целят да свързват хората, но понякога те имат точно обратния ефект. Много проучвания се въртят около въпросите какви ефекти има прекаленото виртуално общуване и възможно ли е Facebook, например, да кара хората да се чувстват самотни.

Робърт Морис предлага една по-интересна идея, тръгвайки точно в противоположната посока, целейки да помогне на хората в депресия. Така той създава сайта Panoply за подобряване на психическото здраве чрез когнитивно-поведенческа психотерапия, който е в основата на неговия дисертационен труд в MIT Media Lab. След като проучване потвърдило, че той е ефективен, Морис основал компания и в момента работи по превръщането на идеята в приложение за потребителите. Подобно на останалите социални мрежи, в основата на Panoply ще стои връзката между хората, но по един по-специфичен и структуриран начин. Това е продукт, който ще предложи помощ на нуждаещите се с доказани клинични средства.

Голям процент от страдащите от депресия не търсят помощ поради много причини, било то, защото е скъпо, защото предизвиква неудобство или просто е табу. Обществото също не помага особено на хората с ментални проблеми и поради тази причина Морис смята, че технологията има потенциала да разруши тези бариери. Именно това го отвежда до MIT Media Lab, където се ражда и Panoply. Зад термина когнитивно-поведенческа психотерапия стоят редица техники, помагащи на хората да разберат своите негативни мисли и да ги видят по-обективно. Този процес често се нарича „преоценка“. Морис казва, че всичко е с цел коригиране на мисленето за постиганет на по-добро здраве.

panoply-1024x572

Panoply може да се приеме като социална мрежа, в която хората могат да решат някои от своите проблеми и да се почуватват по-добре. Сайтът е създаден от клиничен психолог от Northwestern University, като в него са поканени анонимни потребители, които да опишат ситуацията, която ги разстройва. Да кажем някой напише „Моят съквартирант се прибра преди малко, аз го поздравих, но той ме подмина, без дори да ме погледне“. След това Panoply ще помоли потребителя да напише предполагаемата за него причина за случилото се.  Той може да каже „Не мисля, че съквартирантът ми ме харесва. Не съм популярен. Не съм достатъчно готин“.

Подобни постове ще предизвикат тристеппена вълна от действие на група хора. Първият или двама от тях ще окажат подкрепа и съчувствие (Морис е обучил екип от Mechanical Turk за тази цел). Следващата вълна ще обърне внимание върху специални места в поста, подсказващи пречка пред реалноста или нелогично мислене. Третата група напълно ще пренапише първоначалната история, представяйки събитията в не толкова отчайваща светлина. Генерирана от тези екипи преоценка е уникална за всеки потребител и всяка мисъл.

panop1-1024x630

Още по-хубавото е, че Panoply е създаден, за да работи в двете посоки. Потребителите също ще бъдат насърчавани да оказват подкрепа и евентуално да пренапишат историите сами. По този начин платформата не само предлага преоценка, но и се превръща в място, където може да практикувата тази техника. „Помагайки на някой друг да преоцени негативна ситуация е задача, отнемаща само няколко минути, но вие наистина упражнявате този когнитивен мускул отново и отново“, казва Морис.

Морис е създал стартъпа Koko, за да превърне Panoply в приложение за потребителите. Той посочва, че повечето наети от Mechanical Turk са помолили да се запишат в сайта, след като проучването било завършено. Морис смята, че този сайт може да бъде от изключително голямо значение за мнозина и да стане доста популярен, подобно на книгите за самопощ и всичко останало, свързано със здравословния начин на живот. „Ние знаем толкова много за коригиране на нашата диета и за това как се храним, но нямаме добра рамка за нашето емоционално здраве“, са неговите думи. Panoply ще промени точно това.