dnews-files-2014-02-Outernet_free_Internet_670x440-jpg

Ограничението и забраната за достъп до интернет представляват нарушение на основни човешки права. Тази идея стои зад проекта Outernet – амбициозен план на организацията с нестопанска цел Media Development Investment Fund (MDIF). Нейният екип иска да даде безплатен достъп до интернет на всички хора.

MDIF иска да изгради стотици миниатюрни сателити в ниската околоземна орбита, които да предават потокът от данни от няколко стотин наземни станции. Така, на теория, новата мрежа ще позволи на всеки човек, притежаващ устройство, което може да работи с интернет, да получи данните.

От MDIF казват, че искат да изпращат новини, информация относно селскостопанската дейност, образователни курсове, безплатни приложения и спешна информация в случвай, че местните клетъчни мрежи се сринат. Уловката е, че в началото потокът ще бъде еднопосочен, а на по-късен етап, след достатъчно финансиране, организацията би могла да го направи двупосочен.

В момента MDIF планира прототипните сателити да са готови през юни тази година, а първоначалното им разполагане да се осъществи към средата на 2015 г. Трябва да имаме предвид, че изграждането и пускането в действие на само един малък сателит е скъпа и доста ангажираща задача, като това може да има непредвидими последици.

“Представете си четири милиарда допълнителни участници в глобалния пазар за идеи. Представете си лавината от творчество, иновации и изобретения.”, се казва в описанието на проекта.

Дали идеята на екипът ще се превърне в реалност? Достъпът до интернет наистина е важен за мнозина, но има места, където потокът от идеи и информация може да се превърне в една смъртоносна лавина.