OpenSignal Bulgaria Overview

OpenSignal Bulgaria Overview

Телефоните през последните двадесет години се превърнаха от средство за комуникация в наш персонал помощник. Днешните смартфони са също така и фотоапарати, джобни компютри и куп други полезни джаджи, които използваме всекидневно. Но освен приложенията, смартфоните имат и друга полезна способност – сензори. Знаете ли, че в един средностатически смартфон има поне 5-6 сензора, които използвате постоянно – жироскопи, сензори за близост и други.

Виж още: Американските военни пускат Dshell под отворен код

Нова платформа има сериозно намерение да се възползва от данните, които се събират от тях. OpenSignal е идея за създаване на глобална мрежа, която да бъде „социална лаборатория“. Мобилните приложения ще събират информация за състоянието на различни променливи, като достъп до мобилна мрежа, качество на разговорите и други подобни данни. Събраната информация е публична, така че тя да може да се бъде оценена независимо от рекламите на телекомуникационните оператори. Това е само една от примерните възможности на OpenSignal.

За да привлекат потребителите, създателите са добавили много полезни инструменти в приложението. Например компас, сочещ към най-близката свободна Wi-Fi безжична точка с най-добър сигнал, както и възможност за оценяване и сравнение на интернет скоростта. В момента данните за България не са толкова пълни, колкото за други държави. Можете да помогнете на проекта като си изтеглите безплатното приложение за Android (Google Play) и iPhone (iTunes) смартфони.