Миналата седмица излезе наяве един притеснителен факт — китайската компания OnePlus събира без съгласието на потребителите данни от техните смартфони. Между тези данни са IMEI на телефона, сериен номер, мобилен номер, MAC адрес, име на мобилната мрежа, данни за Wi-Fi мрежата, към която е свързано устройството и дори кои приложения кога са използвани.

Няколко дни по-късно във официалния форум на OnePlus, Карл Пей реши да обясни подробно на потребителите как компанията събира въпросните данни и какво прави с тях.

В поста той споделя, че OnePlus събират информацията по сигурен път и не я разпространяват извън компанията. Цялата идея на събирането пък е, за да може да се подобри начинът на работа на операционната система.

Като финално изказване, Пей даде дума, че OnePlus ще променят практиката си за събиране на данни оттук нататък — от края на октомври всеки потребител ще може сам да реши дали да се включи в програмата за събиране на информация. Освен това, китайците ще спрат да складират телефонни номера, MAC адреси и данни за Wi-Fi мрежите.