Телефоните се ползват основно за снимки и това е пределно ясно, а Olympus явно виждат пролука в пазара на външни обективи за смартфони, която може да доведе и до някаква истинска печалба. Днес компанията обяви Olympus Air. Това е конкурентното предложение, което ще се изправи срещу Sony Cyber-shot Lens DSC-QX10 и QX100 и т.н.

ВИЖ ОЩЕ: Ревю на Sony Xperia Z3 Compact

Фотографските аксесоари на Sony честно казано не пожънаха голям успех сред клиентите и малко след като бяха обявени и мина еуфорията около тях нящата позамряха. Не се чу нищо повече за нови неща или поне не беше толкова гръмка. По едно време Oppo реши да се пробва, но това беше преди близо година. Интересно е как и Olympus са се наели да правят подобни неща, при положение, че няма голям пазар, но явно Olympus Air има още нещо, което да покаже и то ще изведе този продукт пред всички останали.

Olympus Air е 16-мегапикселов Micro Four Thirds сензор, който работи по подобен начин както всички останали джаджи от този тип. Версията на Olympus работи с редица приложения, включително такива, които симулират физически режим на камера и тези, които използват филтрите, вградени в Olympus линията на пълни Micro Four Third камери.

Olympus Air е обявена за продажби само в Япония, където наличности ще има от 6-ти март на цени около 289 долара. Един комплект с обикновен 14-42mm F / 3.5-5.6 обектив ще е около 425 долара. Дали обаче цената не е висока ще зависи изцяло от това дали тя може да подобри по скорост и качество предложенията на Sony.