Снимка: Nvidia

Снощи, съвсем в началото на CES 2015, Nvidia също се разписа с ново попълнение в семейството си. На сцената на събитието, изпълнителният директор на компанията Джен-Сун Хуанг представи новия чип – Tegra X1, който ще последва миналогодишния Tegra K1.

Става въпрос за изключително мощен процесорен чип, който е изграден от 256 процесорни ядра и осем CPU ядра. Самият Хуанг го нарича „първият мобилен суперчип„. X1 e базиран на архитектурата на Maxwell, която позволява по-бърза работа при по-малко изразходвана енергия. Но какво наистина може да понесе тази малка джаджа? Със своите осем ядра, чипът помага за възпроизвеждането на видео с 4K резолюция на 60Hz. За да демонстрира възможностите му на живо, Хуанг пусна демо на играта Unreal Tournament.

ВИЖ ОЩЕ: SEAGATE SEVEN Е НАЙ-ТЪНКИЯТ ХАРД ДИСК, КОЙТО СКОРО ВЛИЗА НА ПАЗАРА

Още нещо интересно за новия процесор на Nvidia е това, че той първият мобилен чип, който е прехвърля 1 терафлоп (брой самостоятелни операции в секунда). За сравнение, първият компютърен чип успява да направи това едва през 2000 година. Да поместиш толкова много мощ в нещо не по-голямо от нокът е невероятно.

По думите на Хуанг производството на Nvidia процесора е насочено по-скоро към автомобилната индустрия. Той ще захранва най-новия бордови компютър Drive CX, който позволява оперирането и следенето на данни като скорост, температура, та дори и всичко свързано със забавлението ви, докато карате. Два чипа Nvidia Tegra X1 пък ще захранват бордовия автопилот Drive PX.