Google Now има много полезни функции, но за да бъде наистина едно приятно приложение, тип асистент, може би му трябва още малко. И с Android M това малко ще дойде. Функцията се нарича Now on Tap и позволява специални търсения подобно на Google Now, но различното е, че може да го правите докато се намирате в кое да е приложение.

Тук не става въпрос, разбира се, за обикновени резултати от търсачката на Google. Резултатите ще излизат под формата на карти с релевантна информация, която да ви свърши работа. Интересното в случая е начинът, по който функционалността работи и търсенията се извършват – докато сте в някое приложение, просто задържате Home бутона и възможните действия се появяват веднага на екрана. Ако чатите с някой и се разбирате да излизате на ресторант, в картите ще бъде изложена информация за възможни ресторанти, плюс данни за тях и директен бутон за обаждане. Ако става въпрос за филми, ще сте само на един клик разстояние от поддържаното приложение за резервации в киното.

Now on Tap ще може да извръшва и по-стандартни търсения – ако да речем слушате музика в Spotify, можете чрез произнасяне на думите „OK Google…“ да попитате нещо свързано с песента или изпълнителя. Така резултатът ще ви бъде показан веднага и всичко това без да излизате от приложението, което ползвате. Now on Tap беше представена вчера на Google I/O от вицепрезидента Сундар Пичай и продуктовия директор Апарна Ченапрагада. Функционалността ще е налична с новата версия на операционната система на Google Android M по-късно тази година.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS