N1

Nokia представи новия N1 Android таблет, който всъщност значително прилича на iPad. Компанията отново е в играта и ще се пробва на пазара на Android таблети, но дали копието на Apple продукт ще е печеливша стъпка за тях остава да разберем. Много компании са поемали по този път и често са били хулени, че копират, а Nokia не е компания без креатив и възможности, но явно и те поемат по този път.

ВИЖ ОЩЕ: Един месец с Nokia Lumia 930 – ето как се сбогувах с Android

N1 Android идва с алуминиев корпус и дисплей с абсолютно същия диагонал като iPad mini, а именно 7.9-инча. Резолюцията е 2048 x 1536 пиксела, което отново е същото. Страните, гърбът и бутоните са като при устройството на Apple, а долната част има дори същата решетка. Тук ще забележите и type-C USB порта, в който може да се постави зарядно, без значение как е обърнато. За разлика от iPad mini обаче, дисплеят на N1 е напълно ламиниран. В допълнение към подобренията имаме и дебелина от само 6.9мм, а теглото е 318 г. Цветовете, в които може да го намерите, са „Natural Aluminum“ и [rquote]Защо Nokia реши да направи таблет, който е копие на iPad?[/rquote]“Lava Grey“, което пак напомня на Apple. Имаме и капак, който учудващо прилича на Smart Case.

От гледна точка на харудера имаме четириядрен 2.4GHz Intel Atom Z3580 процесор, 2GB RAM и 32GB памет за съхранение. Nokia N1 разполага с 8-мегапикселова задна и 5-мегапикселова предна камера. Всичко това задвижва най-новата версия на операционната система на Google Android 5.0 Lollipop.

Nokia си партнира с Foxconn за създаването на N1, лицензиране на промишления дизайн, марката Nokia и Z Launcher софтуера. Това не е изненадващо предвид ясните намеренията на компанията да даде възможност на трети страни да изградят продукти с марката Nokia, но това не означава, че Nokia не притежава цялото производство. Компанията планира да пусне Nokia N1 в Китай за 249 щатски долара по време на китайската Нова година (19 февруари), а след това и в Русия и други европейски страни.