В

сички си спомняме онези мобилни телефони с копчета, черно-бял дисплей и монофонични мелодии, които към днешна дата носят едни носталгични спомени за доброто неотдавна минало време и при спомена за тях предизвикват усмивка. Почти всеки производител има такова устройство в портфолиото си и почти всеки от нас е притежавал телефон, с който му е било трудно да се раздели. Днес ще говорим за марка, която има десетки емблематични модела от този тип. Към днешна дата обаче тя не само, че не тъпче на едно място, а напротив – продължава развитието си, нагажда се към новите тенденции, подобрява устройствата си и въпреки жестоката конкуренция на пазара, продължава да е една от най-предпочитаните сред потребителите. Ако още не сте се досетили за коя марка става дума ще ви подскажа – това е Nokia. Компанията, която всички познаваме още откакто сме хванали телефон за първи път и спокойно може да я определим като „Кръстникът“ на мобилните телефони. Макар и да имаха известен застой преди време, серията Lumia осигури на компанията едни от челните места сред предпочитаните устройства, след като думичката “Smart” дойде на дневен ред. Лично за мен информацията, която открих докато писах статията, се оказа особено интересна, защото срам не срам, не съм ползвала техен модел и не съм имала особени впечатления за марката. Така че представете си и изненадата ми,  когато попитах един приятел, който наскоро се сдоби с Lumia 1520 “ Защо точно Nokia? ”, той ми отговори:

– „Всичко, което не е Nokia е компромис“

Преди да върнем лентата назад, нека да кажем, че към днешна дата Nokia е компания, която е един от световните лидери в областта на мобилните комуникационни технологии. В края на април тази година тя стана собственост на Microsoft за скромните 7,2 млрд. долара (5,44 млрд. евро). Сливането венчае още по-големи успехи в бъдеще и всички очакват колаборацията да е успешна. Никой не знае кога точно ще започне да се работи по нов флагман, но те вече знаят колко са взискателни потребителите и не биха рискували да ги подведат. Светът е притихнал за новини от кухнята, ние също нямаме търпение да видим резултатите от гигантското обединяване.

Марката е най-разпознаваема сред потребителите със своите мобилни телефони и смартфони, а един от най-емблематичните й модели е Nokia 3310 който помним всички с характерната мелодия и любимата игра със змия. За последните 10 години Nokia държи пазарен дял в размер на приблизително 30 %, което, както всеки може да види, е едно завидно постижение, при огромното количество на мобилни устройства, които заливат ежемесечно пазара. Повече от 90% от акциите на компанията са собственост на американски инвестиционни фондове.

Nokia първоначално започва да се занимава с произвоство на галоши и дървесина

Когато се спомене Nokia всеки ще се сети за определен модел мобилен телефон, който изниква в съзнанието му. Едва ли някой ще предположи, че първоначално компанията се е специализирала в производство на галоши и други гумени изделия, хартия, дървесина и електроенергия, като последното изиграва основа роля в движението на компанията напред и нагоре.

Както вероятно предполагате Nokia не е започнала производството си от някой голям, скъп и оборудван завод, а напротив –  първообразът й е малка работилница за преработване на хартия. За да започнем от самото начало, нека да кажем, че компанията получава името си от названието на местността, където собственикът Фредрик Идестам купува през 1868 г. парцел за второ помещение. Днешната Нокиа е градче на 15 км от Тампере и интересното е, че името всъщност произлиза от старинната финландска дума nois (мн. ч. nokia), означаваща черен самур, който някога е обитавал местността. Nokia започва дейността си през 1865 г., когато минният инженер основава в Югозападна Финландия малка хартиена фабрика, като няколко години по-късно я преименува на Nokia Ab. Следващите няколко години са особено важни, защото основаната през в 1898 г. компания за производство на гумени изделия Finnish Rubber получава контрол над Nokia Ab и над компанията за производство на кабели Finnish Cable Works. През 1966—1967 г. трите компании се сливат в една и, за да може всичко да е законно пред финландското законодателство, другите две се вливат в Nokia Ab, която е най-малката.

Обединената компания се занимава с пет основни вида дейности: производство на гумени изделия, кабели и електроника, преработка на дървесина и производство на електроенергия. С годините към тях се добавят още няколко второстепенни, например производство на ловджийски пушки, пластмаси и химически материали.

В началото на 80-те години Nokia се занимава активно с разработване и производство на електротехника, което налага купуването на редица електронни компании. Няколко години след това основна дейност на финландците става производство на битова електроника, като се нарежда на трето място по производство на телевизори в Европа. Когато в края на десетилетието световната икономика претърпява крах, Nokia е сред големите имена, които са засегнати и изпадат в тежко състояние, а акциите им спадат двойно.

Интересен факт е, че на 1 юли 1991 г. първият телефонен разговор чрез новата търговска мрежа GSM бил проведен от министър-председателя на Финландия — по телефон Nokia. С оборудване на Nokia е построена и първата клетъчна мрежа. Успехът на проекта създал необходимото впечатление на съвета на директорите на компанията и година по-късно Оллила бил назначен за генерален директор на Nokia. Тази длъжност и поста председател на управителният съвет Йорма Оллила заема и до днес.

През август 1992 г. ръководителят на Nokia, една от най-големите, но почти неизвестни извън страната финландски компании, взема съдбоносно решение – усилията и целите да не се разпиляват в множество направления (главните, от които били производство на целулозно-хартиени и каучукови технически изделия), а да съсредоточат всички ресурси в две основни производства — телекомуникации и мобилни телефони. Резултатите от тази промяна са известни – Nokia  става лидер на световния пазар за оборудване за клетъчни мрежи, нейното име трайно навлиза в десетката на най-популярните търговски марки, а президентът й Йорма Оллила става национален герой на Финландия и един от най-известните топ мениджъри в света. Две години по-късно той окончателно затвъждава новата стратегия на компанията: отказване от стария бизнес и фокусиране върху телекомуникационните технологии. През 1992 г. финландците пускат в производство своя първи мобилен GSM-телефон Nokia 1011, а година след това приема за слогана „Connecting people“, показващ приноса на Nokia в развитието на безжичните технологии. Няколко години по-късно компанията става вече лидер в производството на мобилни телефони и решението, което взимат се оказва особено успешно. Така де, много дини под една мишница не става.

 

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА NOKIA

Стандартният сигнал, издаван от телефоните Nokia при получаване на SMS, е кодирано с Морзов код съобщение и означава „SMS“, а стандартната мелодия Ascending е кодираната и означава „Connecting People“.

 

Nokia не използва цифрата 4 в наименованията на моделите си телефони, предназначени за азиатските пазари, а и не само, тъй като в много региони на Югоизточна и Източна Азия се смята, че числото 4 носи нещастие.

 

Тонът на звънене, който е емблематичен и който толкова добре познаваме (Nokia tune), е основан на мелодията за китара Gran Vals, съчинена през XIX век от испанския музикант Франциско Тарега. Първоначално рингтонът носил названието на музикалното произведение, но получил името Nokia tune през 1998 г., когато започнал трайно да се асоциира с телефоните Nokia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1996г. е и една от най-успешните години за компанията. Nokia обявява 70-процентен ръст и достига капитализация от 210 млрд. евро. По това време нейните главни конкуренти Ericsson и Motorola обявяват слаби резултати и намаляват темповете на производство. Същевременно търсенето на мобилни телефон продължава да расте и задно с него расте и пазарният дял на Nokia.

Същата тази година Nokia, Ericsson, Motorola и Psion (британски производител на джобни персонални компютри) формират алианса Symbian — мащабно обединение, с цел да развива безжични технологии от трето поколение. Стратегическата му цел е била разширение на възможностите за предаване на данни в мобилните мрежи и интегрирането на тези мрежи с интернет, а главната цел е да се предостави достъп до него на всеки потребител на мобилно устройство. Не знам дали да им благодаря за идеята, или да им се разсърдя – в един момент използването на мобилен интернет улеснява живота ни до голяма степен, а в следващия искам да заровя някъде смартфона си. Явно просто ще трябва да се порадваме на пробива на консорциума.

През 1999 г. компанията отвоюва 27% дял в пазара на мобилни телефони. Втора в класацията остава Motorola, далеч назад със своите 10%. Финландците никога повече не изпускат водачесвото. Най-голям е пазарният им дял в края на 2002 г., когато достигат 42% и Европейската комисия за антимонополизъм започва разследване спрямо тях. Въпреки неудобствата, които са създадени, компанията заема първо място в Европа по пазарна себестойност. Списание Business Week нарича Nokia световен лидер в сферата на високите технологии и това не е случайно. По това време вече няма човек, който да не е чувал за тях и да не е виждал тяхно устройство.

За последвалите няколко години няма много данни около случващото се, факт е единствено, че акциите им спадат на основа на растежа на печалбите на конкуренцията и увеличените им пазарни дялове. 2004 г. е особено тежка за финландците, които се съвземат едва към третото тримесечие, след лансирането на нови модели.

NOKIA ПРЕДЛАГА ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ НАВИГАЦИИ ЗА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ

През 2006, Nokia, която вече е инвестирала доста в своите дейности по картографиране, придобива Gate5. Фирма специализирана в тази област, а малко по-късно през 2008 г. и NAVTEQ, която е базираната в САЩ и се занимава с цифрови карти и софтуер за навигация. Днес Nokia предлага една от най-добрите навигации, носеща името “HERE”, чието начало бе сложено през 2012 г.

През 2007 г. Nokia и Siemens решават да обединят своите отдели за производство на телекомуникационно оборудване в нова компания — Nokia Siemens Networks. Година по-късно Nokia обявява поредната промяна в организационния си модел. Enterprise Solutions, Mobile Phones и Multimedia биват заместени от новите организационни единици Devices, Services & Software и Market. Малко известен, но любопитен факт е, че Nokia е на 20-то място в изготвения от списание Fortune списък на водещите компании в света за 2006 г. Това е най-добрият резултат, който е постиган от телекомуникациона компания и четвърти сред фирмите извън САЩ. Nokia е създала всеки трети мобилен телефон в света.

През 2011 г. Nokia се опитва да започне да възвръща позициите си на пазара на мобилните телефони и поставяйки на заден план базираната си на Linux мобилна операционна система Symbian, финландците представят на пазара работещите с Windows Phone устройства от серията Lumia. Windows Phone 7 идва с моделите Lumia 800, 710 и 610, към които след година се присъединява и Nokia Lumia 900. За съжаление обаче операционната система на устройствата не може да бъде обновена до Windows Phone 8. От там нататък моделите от серията вече работят с последната версия на операционната система. Nokia буквално заливат потребителите с телефони от нисък и среден клас, като същевременно правят и няколко хай-енд смартфона.

Стигаме и до днешни дни и по-точно до слуховете, че Microsoft ще купи Nokia, които се завъртяха в мрежата миналата година. Голяма част от потребителите не бяха много щастливи от този факт, но явно всичко вече беше решено. От една страна това е неприятно, защото загубихме един от най-важните производители на телефони въобще. От друга може би трябва да празнуваме факта, че хората, които стоят зад всички тези култови телефони ще продължат да работят под флага Microsoft. Това не е кое да е име в технологичния бранш, но води до много въпросителни. Дали сега новите телефони ще носят същото име? Ще се промени ли дизайнът им? Върху какво ще се фокусират и т.н.? Ясно е, че Windows Phone ще си остане основната операционна система и повечето телефони, които се очаква да видим, ще работят именно с нея. За щастие, а и напук на повече твърдения, Nokia направи фурор, пускайки на пазара телефон, който работи с Android OS. Явно целите на Microsoft са по-големи отколкото ние си мислим, но времето ще покаже.

Има още няколко интересни неща около Nokia, с които тя ще бъде запомнена от всички, но най-вече от поколенията, които успяха да проследят целия й път. Едно от тях е може би най-емблематичният телефон в историята на мобилните устройства, който почти всеки е имал. Това е Nokia 3310. Апарат, който беше изключително здрав, имаше батерия, издържаща повече от седмица и предлагаше, ако не друго, то поне сигурност. От този телефон финландците продадоха над 125 милиона бройки по света, което е постижение завидно за днешните играчи. Дори в днешно време хората продължават да ползват този модел, а ако са го счупили си търсят нещо на старо или рециклирано. Може би, ако днес видите някой в кафето, който е хвърлил на масата такъв телефон ще предизвика много по-голям интерес у вас, може би ще го коментирате повече, отколкото ако видите поредния iPhone за 1000 лв.

Друг телефон, който ще остане запомнен от поколенията и най-вече от хората, които се занимаваха с бизнес по онова време е Communicator 9000. С пълна QWERTY клавиатура, 24MHz процесор и гигантски 4.5-инчов дисплей Communicator бе мечтата на всеки бизнесмен. В момента този телефон вероятно е почти неизползваем, имайки предвид, че „умните” му възможности са далеч под нивото дори на най-смотания смартфон, но тогава Nokia 9000 беше върха. Наследник на Communicator серията бе 9300, който можеше да върне серията на масовия пазар и отново да зарадва бизнес клиентите.

Някои от вас може и да не помнят, но Nokia е една от малкото компании, които са експериментирали в сферата на дизайна най-много. Разбивайки всички стереотипи за това как трябва да изглежда един телефон, финландците имаха период, в който просто не спираха да правят всевъзможни устройства с най-разнообразни форми. Типични примери за това са Nokia 6800, серията N-Gage, Nokia 7600, Nokia 7610, Nokia 7280 и т.н. Сами виждате, че като започнем от конкуренти на Nintendo и стигнем до устройства оприличавани с червило, финландците неведнъж са показвали, че са способни и умеят да угодят на всичките ни капризи. За разлика от сегашните липси на разнообразни възможности, тогава човек имаше шанса да си купи буквално каквото му харесва. Сега може би сме една идея по-ограничени в това отношение, защото големите риби се придържат в определени рамки и почти всички телефони са сравнително идентични.

 

Тук е моментът, в който ще обърна внимание на факта, че освен леко откачените модели, които посочих по-горе, Nokia може да се похвали и с някои от най-красивите и скъпи телефони за времето си. Моделите от серията 8800, включващи Gold Arte, Carbon Arte, Sapphire Arte, Arte и Sirocco бяха сред доста трудно достъпните и определено показваха въпросния „статус в обществото”, който днес някои се стремят да постигнат с iPhone-ите си. Да, бяха малко тежички, но да имаш някой от тях беше нещо много голямо.

 

Има нещо обаче, в което Nokia наистина си я бива и то не е от вчера или днес. То е зародено преди много време, когато iPhone още е бил в мечтите на Джобс, а Sony не са си правили и планове за такива работи. Какво е то ли? Това е качеството на камерата и фокуса върху нея като цяло. През 2006 г. на пазара излиза Nokia N93, който е снабден с 3.15-мегапикселова камера с резолюция от 2048 x 1536 пиксела, 3x оптично проближение и най-важното – Carl Zeiss оптика. Още тогава този телефон е обявен за един от най-добрите модели, който предлага съвкупност от две много важни неща – смартфон и камерафон.

NOKIA създава телефона с най-добрата камера

Вероятно от тук тръгва и дългият път на компанията към една далечна цел, постигната едва през последните една-две години, а именно да направи най-добрия камерафон на пазара, който днес виждаме в лицето на Nokia Lumia 1020. Разбира се, Nokia 808 PureView няма как да бъде пропусната, когато говорим за камери. Макар вече на две години, този модел все още притежава една от най-добрите камери и беше много важен елемент от израстването на финландците в тази област. С него заявката за първо място беше направена, а ръкавицата към конкурентите бе хвърлена. Черешката на тортата обаче определено си остава Lumia 1020 с нейната 41-мегапикселова PureView камера, 1/1.5“ големина на сензора и 1.12 µm големина на пиксела. Тя бе тотален фаворит сред смартфоните през миналата година и до ден днешен няма равен съперник. Ако оставим хардуера на страна, подобренията и добавките в софтуера на камерата също бяха направени навреме. В момента с този камерафон може да направите най-добрите снимки на тъмно, които реално който и да е телефон може да предложи. Отделно има и доста опции за обработка, което не е изненада, но трябва да се отчете.

Близо 150 години се пише историята на това велико име. Може би не толкова известно с първоначалните си дейности, но без съмнение познато по целия свят със своя принос в технологичните среди. Стартирайки буквално от нищото, мениджърите и всички ръководители са съумели да вземат възможно най-правилните решения и са ръководили екипите си по възможно най-добрия начин, за да може компанията да се издигне до такова ниво, превръщайки се буквално в символ. Всеки ползвател на телефон през живота си би се сетил първо за Nokia, когато стане дума за телефон.

За добро или лошо, конкуренцията през последните около седем години стана невероятно жестока и от лидер Nokia бавно започна да губи славата си, както и позициите си. Изправен пред Apple, Samsung, Sony и LG, финландският бранд сякаш остана да лежи на старите си лаври и не се набута в света на „умните” телефони по начина, който трябваше. Nokia прекалено дълго остана вярна на Symbian, която като операционна система не беше никак лоша, но при появата на iOS и Android, хората разбраха колко е изоставаща. Nokia обаче сякаш не искаше да повярва на това и продължи да я разработва, пускайки нови и нови ъпдейти. Докато повечето производители се ориентираха към Android, Nokia малко се загуби, опитвайки се да се спаси с Maemo, която впоследствие нарекоха MeeGo. Едва през 2011 г. компанията пусна на пазара преработената N9 с Windows Phone, която нарекоха Lumia 800.

Няма да оспорвам факта, че Windows Phone е добра операционна система. В нея има потенциал и аз мисля, че след време може би ще измести Android или iOS. Все пак зад всичко това, хардуер и софтуер, вече стои едно име и то е Microsoft. Те също са доказали, че могат да правят велики неща, стига да видят потенциал в тях, тъй само времето е факторът, с който трябва да се съобразим. Дали обаче обединяването на Nokia с Microsoft бе правилното решение, което Стефан Елоп взе остава да разберем. Може би видяха, че сами няма да се справят или пък причината е друга, но това ще наложи промени, които предстои да разберем.

Large Image
В крайна сметка, макар и с по-малкия си успех сред смартфоните, компанията си остана най-силният бранд сред бюджетните предложения. И тук говорим наистина за бюджетни телефони, познати още по нашите територии като „нокия с фенерче”. Компанията е пускала в продажби средно по 40-50 основни модела телефони годишно за последните 4 години — без включване на различните модификации според географското позициониране на продуктите. Това не е никак малко, но пазарът все повече се ориентира към този клас телефони, които Nokia отскоро започна да развива по-стабилно. Не искам да омаловажавам Symbian, но за толкова време откакто съществуваше, Nokia можеше да направи наистина малко повече за нея. Сега тя е в миналото, а бъдещето, поне в моите очи, ще е съсредоточено в три основни елемента – качество на изработка, навигация и камера. Това са силните страни на тази марка и Microsoft не трябва да ги забравя. Това са чертите, които правят телефоните на финландците различни, интересни и търсени. Това е Nokia – от производство на галоши до най-високите резултати, постигани някога от телекомуникациона компания.

 

Данните и снимките, използвани в статията, са взети от достоверни източници.

Всички права на снимките са на Nokia.

 

Luba6ky съдейства за изготвянето на тази статия.

838 Коментари

 1. Title

  […]just beneath, are numerous totally not associated web-sites to ours, having said that, they’re certainly worth going over[…]

 2. Title

  […]that could be the finish of this article. Here you will find some websites that we assume you’ll appreciate, just click the links over[…]

 3. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they are in fact really worth a go by means of, so have a look[…]

 4. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated web-sites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 5. Title

  […]we like to honor a lot of other world wide web websites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 6. Title

  […]here are some hyperlinks to sites that we link to due to the fact we think they’re really worth visiting[…]

 7. Title

  […]very few internet websites that take place to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 8. Title

  […]just beneath, are various absolutely not connected web sites to ours, having said that, they are certainly really worth going over[…]

 9. Title

  […]that will be the end of this write-up. Right here you’ll obtain some web-sites that we believe you’ll appreciate, just click the links over[…]

 10. Title

  […]that will be the end of this write-up. Here you will uncover some web pages that we feel you will enjoy, just click the links over[…]

 11. Title

  […]very handful of websites that take place to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 12. Title

  […]we like to honor numerous other web web-sites around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 13. Title

  […]although web sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are essentially worth a go by way of, so possess a look[…]

 14. Title

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to mainly because we think they’re worth visiting[…]

 15. Title

  […]The information mentioned in the report are several of the most beneficial accessible […]

 16. Title

  […]just beneath, are many completely not connected web pages to ours, nonetheless, they may be certainly worth going over[…]

 17. Title

  […]very few internet websites that transpire to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 18. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I adore but really don’t get a whole lot of link adore from[…]

 19. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless genuinely really worth taking a search, whoa did one understand about Mid East has got a lot more problerms as well […]

 20. Looking around

  I like to browse around the web, often I will go to Stumble Upon and read and check stuff out

 21. Title

  […]just beneath, are several completely not related internet sites to ours, nonetheless, they are surely really worth going over[…]

 22. Title

  […]here are some hyperlinks to web-sites that we link to mainly because we feel they may be worth visiting[…]

 23. Title

  […]The information and facts talked about in the report are several of the most beneficial offered […]

 24. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless truly worth taking a look, whoa did a single understand about Mid East has got much more problerms also […]

 25. Title

  […]just beneath, are a lot of completely not associated internet sites to ours, even so, they’re certainly really worth going over[…]

 26. Title

  […]that will be the finish of this report. Right here you will discover some sites that we assume you’ll value, just click the links over[…]

 27. Title

  […]please go to the websites we adhere to, including this one particular, as it represents our picks through the web[…]

 28. Title

  […]very few internet sites that come about to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 29. Title

  […]Every the moment inside a when we decide on blogs that we read. Listed beneath would be the most recent web pages that we opt for […]

 30. Title

  […]we prefer to honor a lot of other net web sites on the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 31. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless actually worth taking a appear, whoa did a single find out about Mid East has got far more problerms as well […]

 32. Title

  […]Every once in a whilst we choose blogs that we read. Listed below are the most recent websites that we select […]

 33. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nevertheless genuinely worth taking a appear, whoa did a single learn about Mid East has got much more problerms as well […]

 34. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated websites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 35. Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I really like but do not get a great deal of link love from[…]

 36. Title

  […]we like to honor numerous other world wide web web pages around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 37. Title

  […]very couple of sites that occur to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 38. Title

  […]please stop by the web sites we stick to, which includes this a single, as it represents our picks from the web[…]

 39. Title

  […]Every when in a although we select blogs that we study. Listed beneath would be the most current web sites that we decide on […]

 40. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless really worth taking a appear, whoa did one particular discover about Mid East has got far more problerms too […]

 41. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated sites to ours, nevertheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 42. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless definitely really worth taking a search, whoa did a single learn about Mid East has got more problerms as well […]

 43. Title

  […]just beneath, are a lot of totally not related websites to ours, however, they’re surely really worth going over[…]

 44. Title

  […]please stop by the internet sites we comply with, such as this 1, because it represents our picks from the web[…]

 45. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they are truly really worth a go via, so have a look[…]

 46. Title

  […]just beneath, are quite a few completely not associated internet sites to ours, however, they may be certainly worth going over[…]

 47. Looking around

  I like to surf in various places on the online world, often I will just go to Stumble Upon and read and check stuff out

 48. Title

  […]that could be the finish of this report. Right here you’ll discover some web sites that we feel you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 49. Looking around

  I like to surf in various places on the internet, often I will just go to Stumble Upon and read and check stuff out

 50. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless actually really worth taking a search, whoa did 1 find out about Mid East has got much more problerms also […]

 51. Looking around

  I like to surf in various places on the internet, regularly I will just go to Digg and read and check stuff out

 52. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are actually really worth a go by, so possess a look[…]

 53. Title

  […]we like to honor quite a few other internet web-sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 54. Title

  […]very couple of web-sites that transpire to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 55. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they are essentially really worth a go by way of, so possess a look[…]

 56. Title

  […]Every the moment in a although we decide on blogs that we read. Listed beneath are the latest web pages that we opt for […]

 57. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they’re basically worth a go by, so have a look[…]

 58. Title

  […]that will be the finish of this report. Right here you’ll find some websites that we consider you’ll appreciate, just click the links over[…]

 59. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they may be basically worth a go through, so have a look[…]

 60. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nevertheless genuinely worth taking a appear, whoa did one understand about Mid East has got more problerms as well […]

 61. Title

  […]very few sites that occur to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 62. Title

  […]we prefer to honor many other world wide web web sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 63. Title

  […]although sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they are essentially worth a go as a result of, so have a look[…]

 64. Title

  […]we prefer to honor lots of other net websites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 65. Title

  […]that will be the end of this report. Right here you’ll find some web sites that we think you will appreciate, just click the links over[…]

 66. Title

  […]please take a look at the web-sites we stick to, such as this a single, because it represents our picks in the web[…]

 67. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they may be basically worth a go via, so possess a look[…]

 68. Title

  […]please visit the web pages we comply with, including this 1, as it represents our picks through the web[…]

 69. Title

  […]we like to honor a lot of other online web sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 70. Title

  […]we like to honor lots of other internet internet sites on the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 71. Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to mainly because we feel they may be really worth visiting[…]

 72. Title

  […]please pay a visit to the web pages we adhere to, including this a single, because it represents our picks through the web[…]

 73. Title

  […]that will be the end of this article. Here you will come across some web-sites that we think you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 74. Title

  […]we prefer to honor quite a few other net websites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 75. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless truly really worth taking a look, whoa did one discover about Mid East has got much more problerms as well […]

 76. Title

  […]the time to study or pay a visit to the content or internet sites we have linked to below the[…]

 77. Title

  […]please check out the web sites we follow, like this 1, because it represents our picks through the web[…]

 78. Title

  […]just beneath, are quite a few absolutely not connected web pages to ours, on the other hand, they are certainly worth going over[…]

 79. Title

  […]we like to honor a lot of other world-wide-web internet sites on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 80. Title

  […]just beneath, are various absolutely not connected web sites to ours, nonetheless, they may be certainly worth going over[…]

 81. Title

  […]very few sites that take place to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 82. Title

  […]we like to honor several other net web pages around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 83. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated internet websites to ours, even so, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 84. Title

  […]we like to honor several other internet web pages around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 85. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless genuinely worth taking a look, whoa did one particular master about Mid East has got additional problerms also […]

 86. Title

  […]check below, are some totally unrelated web sites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 87. Title

  […]we like to honor a lot of other world wide web web-sites around the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 88. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless truly really worth taking a appear, whoa did one particular study about Mid East has got much more problerms also […]

 89. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they’re in fact worth a go through, so possess a look[…]

 90. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless genuinely really worth taking a search, whoa did one particular understand about Mid East has got far more problerms as well […]

 91. Title

  […]that could be the finish of this report. Here you’ll locate some sites that we think you’ll enjoy, just click the links over[…]

 92. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless really really worth taking a look, whoa did 1 study about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 93. Title

  […]Every when in a though we select blogs that we study. Listed beneath are the most recent web sites that we select […]

 94. Title

  […]very couple of web sites that occur to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 95. Title

  […]we like to honor a lot of other world wide web internet sites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 96. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless really really worth taking a appear, whoa did one particular study about Mid East has got more problerms at the same time […]

 97. Title

  […]we prefer to honor numerous other web sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 98. Title

  […]we prefer to honor several other world-wide-web sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 99. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re essentially really worth a go through, so possess a look[…]

 100. Title

  […]we like to honor several other web sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 101. Title

  […]we came across a cool web page that you could possibly take pleasure in. Take a search in case you want[…]

 102. Title

  […]we prefer to honor several other world wide web sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 103. Title

  […]Every the moment in a whilst we opt for blogs that we study. Listed below would be the most current websites that we pick […]

 104. Title

  […]that will be the finish of this post. Here you’ll locate some web sites that we feel you’ll enjoy, just click the links over[…]

 105. Title

  […]usually posts some incredibly intriguing stuff like this. If you are new to this site[…]

 106. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless definitely worth taking a look, whoa did a single learn about Mid East has got extra problerms as well […]

 107. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless truly worth taking a look, whoa did 1 understand about Mid East has got extra problerms too […]

 108. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they’re actually really worth a go via, so possess a look[…]

 109. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless actually worth taking a appear, whoa did one master about Mid East has got much more problerms too […]

 110. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless really really worth taking a look, whoa did one particular master about Mid East has got a lot more problerms also […]

 111. Title

  […]the time to study or take a look at the material or web sites we have linked to beneath the[…]

 112. Title

  […]we like to honor several other web websites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 113. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless really worth taking a search, whoa did one study about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 114. Title

  […]we prefer to honor quite a few other web internet sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 115. Title

  […]we prefer to honor a lot of other online sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 116. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless seriously really worth taking a look, whoa did one particular learn about Mid East has got a lot more problerms too […]

 117. Title

  […]check below, are some completely unrelated sites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 118. Title

  […]very couple of web sites that transpire to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 119. Title

  […]that is the end of this write-up. Right here you’ll find some web sites that we believe you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 120. Title

  […]very handful of sites that happen to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 121. Title

  […]that will be the end of this post. Right here you will come across some websites that we feel you will appreciate, just click the links over[…]

 122. Title

  […]that is the end of this report. Here you will come across some web pages that we think you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 123. Title

  […]just beneath, are various absolutely not connected web pages to ours, however, they may be certainly worth going over[…]

 124. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated web sites to ours, on the other hand, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 125. Title

  […]we like to honor numerous other world-wide-web websites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 126. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless truly really worth taking a search, whoa did one particular learn about Mid East has got additional problerms too […]

 127. Title

  […]just beneath, are various absolutely not related web pages to ours, having said that, they’re certainly worth going over[…]

 128. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nonetheless genuinely worth taking a appear, whoa did one particular master about Mid East has got extra problerms as well […]

 129. Title

  […]just beneath, are a lot of completely not associated web pages to ours, on the other hand, they may be certainly worth going over[…]

 130. Title

  […]we like to honor several other world wide web websites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 131. Title

  […]that may be the finish of this post. Here you will uncover some web pages that we think you’ll appreciate, just click the links over[…]

 132. Title

  […]check below, are some totally unrelated web sites to ours, even so, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 133. Title

  […]very couple of internet websites that come about to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 134. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated internet sites to ours, nevertheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 135. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless genuinely really worth taking a search, whoa did one understand about Mid East has got much more problerms too […]

 136. Title

  […]we like to honor a lot of other net internet sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 137. Title

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they’re truly really worth a go by means of, so have a look[…]

 138. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they are really really worth a go through, so possess a look[…]

 139. Title

  […]just beneath, are a lot of entirely not connected internet sites to ours, on the other hand, they may be surely really worth going over[…]

 140. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless really worth taking a search, whoa did a single study about Mid East has got extra problerms as well […]

 141. Title

  […]The information and facts mentioned within the report are a number of the best offered […]

 142. Title

  […]Every as soon as inside a while we choose blogs that we read. Listed below are the most current internet sites that we pick out […]

 143. Title

  […]here are some hyperlinks to sites that we link to due to the fact we consider they’re really worth visiting[…]

 144. Title

  […]that is the end of this article. Here you’ll come across some web pages that we consider you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 145. Title

  […]here are some links to internet sites that we link to since we think they’re really worth visiting[…]

 146. Title

  […]we like to honor numerous other online web sites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 147. Title

  […]the time to read or pay a visit to the content material or websites we’ve linked to beneath the[…]

 148. Title

  […]we prefer to honor quite a few other internet web sites around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 149. Title

  […]just beneath, are various absolutely not related web sites to ours, on the other hand, they are surely worth going over[…]

 150. Title

  […]very couple of internet websites that occur to become in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 151. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nonetheless really worth taking a appear, whoa did 1 master about Mid East has got far more problerms too […]

 152. Title

  […]that may be the end of this report. Right here you will come across some web sites that we think you will enjoy, just click the links over[…]

 153. Title

  […]just beneath, are various absolutely not associated web pages to ours, nonetheless, they are certainly really worth going over[…]

 154. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless genuinely worth taking a look, whoa did one particular understand about Mid East has got much more problerms also […]

 155. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless actually worth taking a search, whoa did one learn about Mid East has got much more problerms also […]

 156. Title

  […]very handful of web sites that happen to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 157. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated internet sites to ours, even so, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 158. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless definitely worth taking a look, whoa did one discover about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 159. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless seriously worth taking a appear, whoa did a single understand about Mid East has got additional problerms also […]

 160. Title

  […]we like to honor many other net web sites on the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 161. Title

  […]check below, are some entirely unrelated web-sites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 162. Title

  […]check below, are some entirely unrelated internet sites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 163. Title

  […]please take a look at the internet sites we follow, which includes this a single, because it represents our picks from the web[…]

 164. Title

  […]just beneath, are many completely not associated internet sites to ours, having said that, they are certainly really worth going over[…]

 165. Title

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they may be in fact really worth a go via, so possess a look[…]

 166. Title

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they may be basically really worth a go via, so possess a look[…]

 167. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they’re actually worth a go through, so have a look[…]

 168. Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I really like but really don’t get quite a bit of link adore from[…]

 169. Title

  […]that will be the end of this write-up. Right here you’ll uncover some web sites that we assume you will value, just click the hyperlinks over[…]

 170. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I appreciate but don’t get quite a bit of link really like from[…]

 171. Title

  […]very few internet websites that transpire to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 172. Title

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they are truly worth a go as a result of, so have a look[…]

 173. Title

  […]we like to honor a lot of other net web-sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 174. Title

  […]that is the end of this write-up. Here you will find some internet sites that we feel you will value, just click the hyperlinks over[…]

 175. Title

  […]we like to honor numerous other net web pages on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 176. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless seriously worth taking a search, whoa did one particular study about Mid East has got more problerms also […]

 177. Title

  […]very few internet websites that occur to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 178. Title

  […]we came across a cool website that you could possibly get pleasure from. Take a appear in the event you want[…]

 179. Title

  […]that would be the end of this article. Here you will uncover some web-sites that we consider you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 180. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless seriously really worth taking a search, whoa did one particular understand about Mid East has got a lot more problerms also […]

 181. Title

  […]please stop by the web sites we comply with, which includes this 1, because it represents our picks through the web[…]

Comments are closed.