Nokia's chairman Risto Siilasmaa, Nokia's President and Chief Executive Rajeev Suri, Telecom equipment maker Alcatel-Lucent's Chief Executive Officer Michel Combes and Alcatel-Lucent's chairman of the supervisory board Philippe Camus pose in Paris
Снимка: REUTERS/CHARLES PLATIAU

Nokia обаяви, че ще придобие френската компания за телекомуникационно оборудване Alcatel-Lucent в сделка, само с акции, на стойност 15.6 млрд. евро. Така Nokia ще постигне амбицията си да се превърне в един от лидерите на този пазар, конкурирайки се Ericsson, която заема първата позиция.

Nokia и Alcatel-Lucent планират да финализират сделката през първата половина на 2016 г. Очаква се формиралата се нова компания да продължи да използва марката Nokiа, но ще запази името Alcatel-Lucent’s Bell Labs за научноизследователска и развойна дейност (R&D). В нея ще работят около 114 000 служители.

„Обединената компания ще бъде в позиция да създаде основата на безпроблемна връзка за хората. Тази основа е от съществено значение за започването на нова вълна на технологична промяна, включително Internet of Things и прехода към облака. С повече от 40 000 служители в R&D и похарчени 4.7 млрд. евро за научноизследователска и развойна дейност през 2014 г., новата компания ще бъде в състояние да ускори развитието на бъдещите технологии, включително 5G, IP, облачното пространство, анализи, както и сензозори за изображения.“, се казва в изявление на Nokia.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS