Ето ги и победителите в National Geographic Nature Photographer Of The Year 2016

1

Категория “Портрети на животни”

Почетно отличие: Puffin Studio, United Kingdom

2016-national-geographic-nature-photographer-of-the-year-5

“Тази снимка бе направена миналото лято на остров Скомер, Уелс. Той е добре познат с дивите си животни и колонията тъпоклюни кайри е една от най-големите във Великобритания. Снимката показва един атлантически кайри, почиващ си спокойно под дъжда. Тъй като остров Скомер е населен, кайритата не се страхуват от хора и така можем да се приближим до тях и да направим тези интимни портрети. Още повече, тази сутрин условията бяха невероятни — дъжд и светлина.”

Почетно отличие: Crow Chasing Puffy Owl

2016-national-geographic-nature-photographer-of-the-year-12

“Гарванът видя бухала и реши да го прогони от територията му.”

Трето място: Friendship Knows No Color, Spain

2016-national-geographic-nature-photographer-of-the-year-11

Приятелството не знае цвят, националност, раса и социално ниво; приятелството не знае възраст, пол; приятелството не знае разстояние. Това е цитат на Луис А. Рибейро Бланко. Така трябва да бъде и тази снимка перфектно описва изказването. Две емпузи, които изглежда си играят върху растението. Не е необикновено да срещнете тези два различни вида насекоми заедно.”

Второ място: Proud Momma, Florida

2016-national-geographic-nature-photographer-of-the-year-15

“Малките на костура плуват около майка си, за да се предпазват от хищници. Този костур, който е член на семейството Cichlid, са много добри родители и ще пазят малките си от каквато и да е опасност. Тропичният вид от Южна Америка нарочно е донесен в Южна Флорида през 80-те години на XX век, за да се контролира популацията на тилапия, друг вид хищна риба.”

Първо място: Dragging You Deep Into The Woods!

2016-national-geographic-nature-photographer-of-the-year-7

“Сутрешна разходка в прекрасната гора! Постоянна влажност мокри гората по 12 часа на ден. Невероятният мрак, който ме караше да се чудя дали е нощ или ден. Гъста мъгла, смразяващ вятър и постоянната тишина, която може да успокои дори духовете. И там видях тази 20-сантиметрова красива зелена змия! Зачудих се дали имам причина да я снимам така. Със сигурност бях благословен да я заснема там, където беше. Незабавно смених от макро към широкоъгълен обектив.”

1 коментар

Comments are closed.