Снимка: NASA

Вторник следобед. NASA изстрелва апарат тип Cygnus върху ракета Antares от щата Вирджиния. Няколко секунди след излитането цялата ракета се взривява над космодрума и мисията е провалена.

За щастие няма пострадали. Ракетата, която се взривява, е предназначена да изпрати провизии и научни експерименти до Международната Космическа Станция (ISS). Пътници няма. Оборудването, което е трябвало да бъде изстреляно обаче, е скъпо и е включвало важни опитни постановки, които да изследват различни експерименти в безтегловност (по-скоро микрогравитация, ако трябва да сме точни).

ВИЖ ОЩЕ: iPhone 6 и 6 Plus нанасят тежък удар на Galaxy Note 4 в родината му

Между експериментите е имало един особено интересен – учениците от Академията Душес в Хюстън разработили опит, който да установи как расте грахът в условията на микрогравитация. Този зеленчук е един от най-бързо растящите тук, на Земята, и те решават да използват него, за да разберат могат ли да предоставят на астронавтите свежа храна (каквато рядко се вижда при дълги мисии). Разочаровани, учениците помолили директора си да опитат отново.

Другият важен експеримент, наречен “яката”, представлява малка якичка, която астронавтите да носят. Тя следи техните биометрични данни, включително и потока кръв към главата. Това би помогнало в бъдеще да се разбере какво точно причинява честите им главоболия, след което да се предприемат мерки срещу това.

Други материали, съсипани при взрива, включват метеорологична опитна постановка, която трябвало да следи астероидите, които навлизат в Земната атмосфера и начина, по който те си взаимодействат с нея, и припаси за астронавтите. Общо всички експерименти били малко над 700 килограма, а храната – почти 2250 килограма.

Извънредно изстрелване на запаси за астронавтите трябва да се случи днес, от руския космодрум в Казахстан, с апарат Progress, а следващото планирано запасяване е през декември с кораба Dragon на SpaceX.

https://www.youtube.com/watch?v=H605oF6sY2g