На събрание в университета Албърта, Канада, планетарният специалист от NASA доктор Алън Стърн спомена, че скоро космическата агенция ще оповести ново откритие, направено за планетата джудже Плутон. След като апаратът New Horizons мина покрай далечният ни съсед, се разбра, че данните от изследването ще прииждат дълго време – повече от година.

Ето, че явно едни от най-важните такива вече са пропътували цялата Слънчева система и вече са при нас. Това „скоро“, което Стърн споменава, е всъщност днес – четвъртък. По-късно днес NASA ще направи изявление, в което ще разкрие най-новите открития за Плутон. Предвид всички данни, които имаме до момента за този непознат до сега свят (а те са около 10% от всичко, което се очаква), явно ще научим нещо наистина голямо. Засега знаем, че Плутон е жив – той е геологически активен, има атмосфера и е активна климатична система.

Според Стерн 2015-а е година, която ще се помни дълго сред астрономи и физици: разбрахме толкова много са Слънчевата система и Космоса като цяло: от това, че на Марс има вода, до откритието на Kepler-452b – екзопланетата, на която би могло да има живот. А сега предстои да опознаем Плутон отблизо.