windbot-v3-nasa-jpl-caltech
Снимка: NASA / JPL-Caltech

Юпитер е планета много по-различна от нашата. Там няма повърхност, на която капсула може да кацне или пък ровър, който да се движи. Цялата планета е с много дълбока атмосфера, чието налягане и температура се увеличава колкото по-дълбоко навлизате, затова и този газов гигант все още не е добре изследван. Това обаче може да се промени, след като NASA финансира разработката и тестването на специални капсули, наречени „windbots“. Както можете да разберете от името, те ще имат работят с вятъра.

„Вятърните роботи“ биха могли да изследват атмосферата на Юпитер като се задвижват от промяната в температурата, както и скоростта и посоката на вятъра. В облаците на Юпитер вятърът на места е толкова силен, че капсулите теоретично ще могат да стоят там с месеци или може би дори години, изпращайки интересна и полезна информация към Земята.

На картинката по-горе можете да видите първоначалната идея на учените от NASA Innovative Advanced Concepts (Иновативни напредничави концепции на NASA, или NIAC). Пробата може да бъде с някаква наподобяваща кълбо форма с няколко ротора, които според посоката и скоростта на вятъра да ѝ позволяват да се задържа в полет – точно както семената на глухарчетата. Ако започне да пада, въртенето, породено от вятъра, ще я издигне по-нависоко.

Изследването, финансирано то NASA, е на стойност 100 000 долара и има за цел да построи тестов модел на т.н. „windbot“, след което да разбере как точно да бъде преработен и евентуално тестван той. Разбира се, все още не се знае много, а е възможно да има и пречки. Не е сигурно дори дали тази концепция ще стане реалност някой ден.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS