EmDrive | Снимка: emdrive.com

След като по-рано този месец в интернет изтече статията, която инженерите на NASA подготвяха, стана ясно, че спорният двигател, наречен EmDrive явно работи. Тестването на изобретението продължаваше вече дълго време в космическия център Johnson на космическата агенция. Сега трудът официално бе публикуван в Journal of Propulsion and Power на Американския институт по аеронавтика и астронавтика (American Institute of Aeronautics and Astronautics). Статията е налична за свободно четене.

Както ви разказахме преди няколко седмици, изглежда EmDrive работи. Двигателят генерира тяга в от порядъка на 1,2 милинютона на киловат, което е много малко, но все пак далеч от нулата. За сравнение, слънчевите платна като форма на двигателна сила (подобни ще бъдат използвани от проекта Breakthrough Starshot) произвеждат тяга от около 6,67 микронютона на киловат, което е много по-малко.

Може би знаете, че дали EmDrive работи бе спорна тема, защото двигателят всъщност е в разрез с третия закон на Нютон — той гласи, че всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие. Въпреки това, тягата от 1,2 милинютона на киловат изглежда е факт, макар че устройството не произвежда никакъв конвенционален импулс, който да го бута напред. В кухината на двигателя просто се блъскат микровълни и това е…

От NASA съветват, че има нужда от още тестове, които да задълбаят в изследването. След няколко месеца предстои EmDrive да бъде тестван в космоса и тогава ще разберем дали той наистина може да ни отведе до Марс само за 70 дни.